Slovenac šokirao EU

Ako je EU u stanju kao Europa pred Drugi svjetski rat, tko je onda suvremeni Hitler?

Vijesti / Svijet | 27. 04. 2019. u 21:09 Dnevni avaz

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Slovenije Marjan Šarec šokirao je Europu svojom nedavnom izjavom u kojoj je stanje u Europskoj uniji (EU) usporedio sa stanjem pred Drugi svjetski rat, "kada su europski političari popuštali nacističkom vođi Adolfu Hitleru", i na sto stavio opasnu temu - raspad Unije.

''Ako se EU raspadne, onda smo svi propali. To je vrlo brutalno, ali i istinito'', rekao je on.

Ta izjava izazvala je pravi mali politički "zemljotres", a osim što je ocijenjena kao neumjesna otvorila je pitanje: ako je EU u stanju kao Europa pred Drugi svjetski rat, tko je onda suvremeni Hitler? Za ovim, nametnulo se još jedno: Šta ako se EU zaista raspadne? 

Je li to uopće moguća opcija, budući da je kriza Unije svima vidljiva, i što bi to, ukoliko bi do raspada došlo, značilo za globalnu političku scenu, a što za zapadni Balkan?

''Populisti u Europi napreduju zato jer umjerene stranke i političke snage nisu bile uspješne i dovoljno proaktivne u iznošenju svojih agendi. Ako samo sjediš i čekaš što će se dogoditi, onda su naravno takvi populisti vrlo glasni i dobivaju mnogo (političkog) prostora'', kazao je Šarec, objavili su slovenski mediji.

Američka agencija Šareca opisuje kao bivšeg glumca i komičara koji je lani uspio formirati manjinsku koalicijsku vladu liberalnih i lijevih stranaka i tako spriječiti osvajanje vlasti bivšeg premijera Janeza Janše koji je nastupao na izborima s nacionalističkom antiimigrantskom agendom sličnoj onoj mađarskog premijera Viktora Orbana.

Ovaj glumac i bivši komičar kaže da su stalne odgode pregovora o Brexitu ilustracija kako EU sadašnjim načinom djelovanja teško i sporo donosi odluke.

Današnji dominantni europski političari i dužnosnici EU, kako kaže, presporo odlučuju u novim povijesnim okolnostima, a EU po Šarecovu mišljenju zato treba novo i djelotvornije vodstvo, ako želi uspješno parirati valu populizma i sve većem utjecaju Rusije i Kine.

Kopirati
Drag cursor here to close