Hamid Karzai

Afganistanski predsjednik vodi tajne pregovore s talibanima

Vijesti / Svijet | 04. 02. 2014. u 10:56 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai vodi tajne pregovore s talibanskim dužnosnicima u nadi da će ih uvjeriti da se pomire s vladom, izvijestio je u utorak New York Times, citirajući neimenovane afganistanske i zapadne dužnosnike.

Karzaijev glasnogovornik nije bio dostupan za komentar. Međutim, New York Times je u svom izvještaju naveo da je glasnogovornik potvrdio informaciju i opisao je posljednja dva mjeseca pozitivnim.

Međutim, dužnosnici su rekli za novine da pregovori s talibanima dosad nisu urodili plodom, iako pomažu u objašnjavanju sve većeg animoziteta Karzaija prema Washingtonu.

U studenom, kada su navodno počeli tajni pregovori, Karzai je obznanio da ne želi potpisati bilateralni sigurnosni sporazum sa Sjedinjenim Američkim Državama do poslije predsjedničkih izbora u travnju. Karzai je služio dva mandata i ne može se ponovo kandidirati.

Američki predsjednik Barack Obama, nezadovoljan Karzaijevim odbijanjem da potpiše sporazum, dogovorio je u utorak sastanak s visokim zapovjednicima u Bijeloj kući kako bi razgovarali o budućnosti njihove misije u Afganistanu.

Odnosi između SAD-a i Afganistana su se pogoršali zbog Karzaijevog odbijanja da potpiše sporazum, podsjeća Reuters.

Washington je signalizirao da bi mogao povući sve trupe do poslije 2014. godine ako se sporazum uskoro ne potpiše. Na taj način bi se afganistanske nespremne trupe same morale boriti protiv talibana.

Talibani su obećali da će pokušati onemogućiti izbore u travnju, a nedavni porast nasilja u Kabulu govori da tajni pregovori s Karzaijem nisu doprinijeli mnogo tome.

Kopirati
Drag cursor here to close