Afganistan je pao

Afganistanski predsjednik napustio zemlju; Talibani očekuju miran prijenos vlasti

Talibani očekuju miran prijenos vlasti sljedećih nekoliko dana, kazao je glasnogovornik talibana u nedjelju, u trenutku dok talibanski borci ulaze u afganistanski glavni grad Kabul uz vrlo malo otpora afganistanskih vladinih snaga.
Vijesti / Svijet | 15. 08. 2021. u 16:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Afganistanski predsjednik Ašraf Gani napustio je glavni grad Kabul i otputovao u Tadžikistan, kazao je u nedjelju visoki dužnosnik afganistanskog ministarstva unutarnjih poslova.

Upitan za komentar ove informacije, ured afganistanskog predsjednika naveo je da "ne može reći ništa o kretanju Ašrafa Ganija zbog sigurnosnih razloga", prenosi agencija Reuters.

Predstavnik talibana, koji su u nedjelju počeli ulaziti u glavni grad, kazao je da skupina provjerava gdje se nalazi afganistanski predsjednik.

Glavnogovornik talibana izjavio je u nedjelju za BBC da talibani žele miran prijenos vlasti u sljedećih nekoliko dana te je zajamčio sigurnost novinarima i diplomatima. Kazao je da talibani žele "uključivu islamsku vladu" u kojoj bi bili zastupljeni svi Afganistanci.

Talibani očekuju miran prijenos vlasti sljedećih nekoliko dana, kazao je glasnogovornik talibana u nedjelju, u trenutku dok talibanski borci ulaze u afganistanski glavni grad Kabul uz vrlo malo otpora afganistanskih vladinih snaga.

Suhail Šahin kazao je i da će militantna islamistička skupina štititi prava žena, kao i slobodu medijskih djelatnika i diplomata.

"Uvjeravamo ljude, posebno u gradu Kabulu, da su njihovo vlasništvo i njihovi životi sigurni", kazao je talibanski glasnogovornik za BBC.

"Naše vodstvo instruiralo je naše snage da ostanu na ulazima Kabula i da ne ulaze u grad", kazao je glasnogovornik.

"Očekujemo miran prijenos vlasti", kazao je dodajući da talibani očekuju da se to dogodi "u sljedećih nekoliko dana".

Šahin je iznio u glavnim crtama politički okvir koji talibani predviđaju za povratak radikalnog islamističkog pokreta na vlast, 20 godina nakon što su ga međunarodne snage svrgnule nakon napada 11. rujna 2001.

"Želimo uključivu islamsku vladu, što znači da će svi Afganistanci biti zastupljeni u ovoj vladi", uvjerava Šahin dodajući: "Razgovarat ćemo o tome u budućnosti, kada se dogodi mirna tranzicija".

Glasnogovornik grupe također je istaknuo da međunarodna veleposlanstva i njihovi zaposlenici neće biti na meti talibanskih boraca te da bi trebali ostati u zemlji.

"Nema rizika za diplomate, humanitarne organizacije, bilo koga. Svi bi trebali nastaviti raditi kao i do sada. Neće im nanijeti štetu, trebali bi ostati", rekao je.

Odbacujući strahove od povratka zemlje u doba prve talibanske vladavine, uz vrlo strogu primjenu islamskih pravila, Šahin je rekao da talibani sada žele otvoriti "novo poglavlje" tolerancije.

"Želimo surađivati ??sa svim Afganistancima, želimo otvoriti novo poglavlje mira, tolerancije, s mirnim suživotom i nacionalnim jedinstvom za državu i narod Afganistana", kazao je glasnogovornik talibana za BBC.

On je kazao i kako bi skupina uskoro trebala preispitati svoje odnose sa Sjedinjenim Državama, koje su do sada obilježila dva desetljeća sukoba, najavivši otvaranje "novog poglavlja suradnje".

Kopirati
Drag cursor here to close