USKOK

Afera u Hrvatskoj: Je li smjena pala zbog Plenkovića u porukama?

Iz Vlade kažu kako se ''u javnom prostoru reciklira nebulozna i lažna teza…''
Vijesti / Svijet | 25. 04. 2023. u 13:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je hrvatski tjednik Nacional danas objavio da razlog iznenadne ostavke direktorice Ureda za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) Vanje Marušić nije zataškavanje prometne nesreće, već transkript poruka s WhatsAppa u kojem se spominje premijer Andrej Plenković, iz Vlade kažu da je riječ o neboluzi i lažnoj tezi.

Nacional piše kako je ''afera s vozačem Vanje Marušić koja je prošloga tjedna dovela do njezine naprasne smjene, plasirana u javnost iz osvete što je kao šefica USKOK-a dopustila da njezin zamjenik, tužitelj Vjekoslav Tolnaj, Uredu europskog tužitelja u Zagrebu dostavi prepisku s WhatsAppa iz mobitela Josipe Rimac u kojoj se spominje AP, nakon čega je on iz Uskoka prešao izravno u Ured europskog tužitelja gdje danas radi'', piše zagrebački tjednik.

Nacional navodi kako je ''Vjekoslav Tolnaj prvo kao zamjenik ravnateljice USKOK-a zadužen za rad na predmetima protiv Josipe Rimac koncem 2022. predao EPPO-u transkripte prepiske između Josipe Rimac i Gabrijele Žalac u kojoj se spominje AP, a potom je otišao raditi u EPPO''.

Iz Vlade kažu kako se ''u javnom prostoru reciklira nebulozna i lažna teza da je vlada smijenila ili utjecala na razrješenje gospođe Vanje Marušić s mjesta direktorice USKOK-a. Spomenuta teza je u potpunosti neutemeljena i netočna", navodi se u priopćenju Vlade Hrvatske.

"Radi se o internoj stvari DORH-a na koju izvršna vlast nije imala nikakav utjecaj te je s istom upoznata nakon što je gospođa Marušić, iz ličnih razloga, podnijela zahtjev za prestankom obavljanja dužnosti direktorice USKOK-a. Okolnosti razrješenja sadržane su u Izvještaju koje je zaprimio ministar pravosuđa i uprave, o čemu je Glavna državna tužiteljica upoznala i predsjednika vlade na sastanku 20. travnja.

"Za razliku od političkih aktera koji šire ovakve konstrukcije te nerijetko vrše pritisak na rad pravosudnih tijela, stavljajući se u ulogu policajaca, tužitelja i sudaca, vlada daje podršku samostalnom i nezavisnom radu DORH-a i USKOK-a u borbi protiv korupcije i drugih oblika kriminaliteta", navodi se u vladinom priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close