Usvojene ustavne promjene

Abdel-Fattah al-Sisi predsjednik Egipta do 2030. godine!

Kritičari smatraju da je referendum još jedan korak ka vraćanju autoritarne vladavine osam godina nakon prodemokratskog ustanka, koji je srušio autokratskog predsjednika Hosnija Mubaraka.
Vijesti / Svijet | 23. 04. 2019. u 21:00 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Egipatsko izborno povjerenstvo objavilo je da su birači odobrili ustavne amandmane kojima se dopušta predsjedniku Abdel-Fattah al-Sisiju da ostane na vlasti do 2030. godine.

Kritičari smatraju da je referendum još jedan korak ka vraćanju autoritarne vladavine osam godina nakon prodemokratskog ustanka, koji je srušio autokratskog predsjednika Hosnija Mubaraka, navodi AP.

Lasheen Ibrahim, čelnik Izbornog povjerenstva, izjavio je u utorak kako su amandmani odobreni s 88,83 posto glasova za. Odaziv birača iznosio je 44,33 posto s pravom glasa. Nacionalni referendum je održan od 20. do 22. travnja, kako bi se povećala izlaznost.

Izmjene predviđaju produžetak predsjedničkog mandata s četiri na šest godina, ali i posebnu izmjenu koja će trenutni Sisijev mandat produžiti na šest godina i dozvoliti mu sudjelovanje na izborima 2024. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close