Nestašica

Zaplijenjeno 600 tisuća maski za lice

Osobe proglašene krivim za gomilanje maski suočavaju se sa kaznom do pet godina zatvora i novčanom globom, objavila je policija.
Vijesti / Svijet | 05. 03. 2020. u 07:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policija Indonezije zaplijenila je blizu 600.000 maski za lice u skladištu u regiji Jakarte nakon što je u zemlji potvrđen prvi slučaj zaraze virusom korona, što je izazvalo paničnu kupovinu i rast cijena preventivnih proizvoda. Vlasti ispituju dvije osobe poslije racije u skladištu sa maskama, pošto nisu imale dozvolu za distribuciju ove opreme.

"Cijene maski otišle su svuda u nebo i dogodila se nestašica, najvjerojatnije zato što ih ljudi gomilaju i pokušavaju da zarade novac na račun javnosti", izjavio je policijski glasnogovornik Jusri Junus agenciji AFP.

Osobe proglašene krivim za gomilanje maski suočavaju se sa kaznom do pet godina zatvora i novčanom globom, objavila je policija, prenosi Srna.

Snage reda priopćile su da su tijekom vikenda pronašle tvornicu za proizvodnju i distribuciju kopija originalnih maski, koje ne ispunjavaju zdravstvene standarde i bezvrijedne su, pošto ne mogu zaštititi ljude koji ih nose.

Akciju je naredio predsjednik Joko Widodo, koji je pozvao građane da ne kupuju maske panično, ali su radnje već ispražnjene, dok su cijene maski i dezinfekcijskih sredstava za ruke značajno porasle. U velikim gradovima poput Tokija, Hong Konga i Sidneya također je zabilježeno panično kupovanje maski zbog virusa.

Kopirati
Drag cursor here to close