Nacionalisti

Stranka Sinn Fein pobijedila na irskim izborima

Malo je vjerojatno da će bilo koja stranka dobiti 80 mandata potrebnih za većinu u parlamentu.
Vijesti / Svijet | 11. 02. 2020. u 10:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ljevičarska nacionalistička stranka Sinn Fein dobila je najviše glasova na izborima u Irskoj, što je potreslo tamošnju političku scenu. Oni su pobijedili Fine Gael i Fianna Fail, dvije centrističke stranke koje su upravljale Irskom od kada je prije jednog stoljeća stekla neovisnost od Velike Britanije. Fianna Fail je osvojila 22,2% glasova, a Fine Gael 20,9%.

Sinn Fein, stranka koja je povezana sa Irskom republikanskom vojskom (IRA) koja se nasilno borila za ujedinjenu Irsku, osvojila je 24,5 posto glasova prema prvim rezultatima izbora.

Prijedlozi ljevičara Sinn Fejna za rješavanje stambene krize u Irskoj i zdravstvenog sistema privukli su mlade glasače u zemlji koja se još uvijek oporavlja od globalne financijske krize iz 2008. godine, ocjenjuje novinska agencija AP.

Na parlamentarnim izborima 8. veljače priliku da glasa imalo je više od 3,3 milijuna registriranih birača u 39 izbornih jedinica po proporcionalnom sistemu. Glasaju tako što na lističu označavaju kandidate onim redom kojim i podržavaju: tako broj pišu '1' kod imena svog kandidata koji im je prvi izbor, '2' kod imena narednog kojeg bi podržali i tako redom.

Malo je vjerojatno da će bilo koja stranka dobiti 80 mandata potrebnih za većinu u parlamentu. Zbog toga je neki oblik koalicije neizbježan, ali formiranje stabilnog saveza neće biti lak posao, prenosi Euractiv.

Stranka trenutnog premijera Lea Varadkara, Fine Gael i stranka Micheal Martina, Fianna Fail rekle su da neće ulaziti u vladu sa Sinn Feinom koji je čvrsto ljevičarski. Oni su naveli veze Sinn Feina sa paravojnim nasiljem tijekom sukoba u Sjevernoj Irskoj.

Varadkar je rekao nakon izbora da je taj stav ostao nepromijenjen, a Martin je rekao da kao demokrata poštuje odluku ljudi. "Ovi glasovi za Sinn Fein su da bi Sinn Fein bila u vladi, kako bi Sinn Fein napravila razliku i bila testirana. Želimo razgovarati sa svima koji su zainteresirani da dostave program za vladu", izjavila je predsjednica stranke Mary Lou McDonald.

IRA je desetljećima bila odgovorna za ubojstva, bombaške napade i drugo nasilje tijekom 'Problema' u Sjevernoj Irskoj. Više od 3.500 ljudi je ubijeno tijekom desetljeća sukoba snaga onih koji su željeli ujediniti Sjevernu Irsku sa Republikom Irskom i onih koji su željeli da Sjeverna Irska ostane dio Ujedinjenog Kraljevstva.

Predsjednik 33. saziva Daila bit će automatski reizabran, a novi saziv zasjedat će već 20. veljače.

Kopirati
Drag cursor here to close