Planovi

Srbija 2025: Što susjedi spremaju za budućnost?

Brnabić je u kontekstu regionalnog povezivanja ukazala na inicijativu nazvanu 'mini Schengen' koja će 'omogućiti pristup većem tržištu, smanjiti troškove poslovanja, povećati konkurentnost'.
Vijesti / Svijet | 28. 12. 2019. u 18:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državni vrh Srbije najavio je u subotu ključne projekte i reforme za narednih pet godina, uz investicije od oko 14 milijardi eura, povećanje plaća i mirovina, te ulaganja od 700 milijuna eura za poticanje demografskog rasta i ostanka mladih u zemlji, piše Hina.

Ključne točke

Premijerka Ana Brnabić i predsjednik Aleksandar Vučić su, predstavljajući plan za budućnost 'Srbija 2025', kao ključne točke istaknuli regionalno povezivanje, produbljivanje i osnaživanje financijskog tržišta i javnih poduzeća, održivu ekonomiju, reformu obrazovanja, ulaganja u energetiku i infrastrukturu, te poticaje mladima da stvaraju obitelji i ostaju u Srbiji.

Brnabić je u kontekstu regionalnog povezivanja ukazala na inicijativu nazvanu 'mini Schengen' koja će 'omogućiti pristup većem tržištu, smanjiti troškove poslovanja, povećati konkurentnost'.

'Puna primjena 'mini Schengena' mogla bi utjecati na povećanje rasta između 0,5 do 0,7 posto, ali je važno i da reformiramo naše institucije kako bi potaknuli izvoznike', rekla je Brnabić, sugerirajući i neophodnost 'produbljivanja financijskog tržišta, stvaranjem liberalnijeg pravnog okvira koji će omogućiti više novca u ekonomiji Srbije'.

Projekti u okviru plana 'Srbija 2025' vrijedni su ukupno nešto manje od 14 milijardi eura, uz financiranje 'iz proračuna i kredita međunarodnih financijskih institucija', ali uz strogi nadzor kako ne bi bila ugrožena makroekonomska stabilnost zemlje.

Država gubi generaciju

Vučić je rekao da je u studenom Srbija 'imala najviši rast u Europi od šest posto', te da će 'godinu završiti s rastom od četiri posto, a bilo je prognozirano 3,5 posto'.

Ulaganja u Srbiju su tijekom ove godine, kako tvrdi Vučić, dosegnula 3,8 milijardi eura, što je za devet posto više od najviše razine inozemnih ulaganja u 2018. godini.

'Naš je plan i naša projekcija - a građanima to obećavamo - da na kraju 2025. godine u Srbiji prosječna plaća bude 900 eura, a prosječna mirovina između 430 i 440 eura', obećao je Vučić.

'To je ono što za kratko vrijeme, za pet i pol godina možemo i moramo napraviti', rekao je Vučić.

Navodeći da je u Srbiji prosječna starost trenutno 46 godina, Vučić je rekao da država 'gubi jednu cijelu generaciju' i najavio posebne programe za mlade bračne parove, za što će biti osigurano 500 milijuna eura, kako bi se mlade potaknulo da ne odlaze u inozemstvo.

On je najavio ulaganja u cestovnu infrastrukturu od 5,08 milijardi eura, u željezničku infrastrukturu 'nešto više od 3,5 milijarde', a u ta ulaganja je uračunato i oko 1,3 milijarde eura za gradnju metroa u Beogradu.

Kopirati
Drag cursor here to close