Sloboda

34 godine zatvora zbog korištenja Twittera

Vijesti / Svijet | 19. 08. 2022. u 11:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Saudijska studentica Salma al-Shebab, koja studira na Univerzitetu Leeds, po povratku u Saudijsku Arabiju na odmor osuđena je na 34 godine zatvora zbog toga što je imala Twitter nalog i zbog toga jer je, kako navodi Guardian, pratila i retvitala disidente i aktiviste, prenosi portal sarajevskog MediaCentra.

Prva presuda 3 godine

Presuda 34-godišnjoj al-Shebab, koju je izrekao saudijski specijalni sud za terorizam, izrečena je nekoliko tjedana nakon posjete američkog predsjednika Joea Bidena Saudijskoj Arabiji, a za koju su aktivisti za ljudska prava upozorili da bi mogla ohrabriti Saudijsku Arabiju da nastavi obračun protiv disidenata i drugih prodemokratskih aktivista u toj zemlji.

  / Salma al-Shehab | Foto:  democracy now

Salma al-Shebab, prenosi Media.ba, prvi put je privedena u siječnju 2021. dok je bila na odmoru u Saudijskoj Arabiji, samo nekoliko dana prije nego što je planirala vratiti se u Veliku Britaniju gdje je boravila.

Prvobitno je osuđena na tri godine zatvora zbog „zločina korištenja internet stranice za izazivanje javnih nemira i destabilizaciju civilne i nacionalne sigurnosti“.

Međutim, žalbeni sud je u ponedjeljak 15. kolovoza izrekao novu kaznu od 34 godine zatvora i 34-godišnju zabranu putovanja. Javni tužitelj je zatražio od suda da razmotri i druge navodne zločine.

Aktivizam

Prema prijevodu sudskih spisa, u koje je Guardian imao uvid, nove optužbe uključuju tvrdnju da je al-Shebab, majka dvoje djece, „pomagala onima koji žele da izazovu javne nemire i destabiliziraju građansku i nacionalnu sigurnost prateći njihove naloge na Twitteru“. Guardian piše i da al-Shehab nije bila vodeća ili posebno glasna aktivistkinja, ni unutar Saudijske Arbanije niti u Velikoj Britaniji.

Na Twitteru je imala 2.597 pratitelja, a među tweetovima o Covidu i slikama njene djece, al-Shehab je ponekad retvitala objave saudijskih disidenata koji žive u egzilu, a koji su pozivali na oslobađanje političkih zatvorenika u Saudijskoj Arabiji.

Kako navodi Guardian, al-Shehab je opisana kao obrazovana osoba i strastveni čitatelj koja je stigla u Veliku Britaniju 2018. ili 2019. da bi doktorirala na Leedsu. Vratila se kući u Saudijsku Arabiju u prosincu 2020. na odmor i namjeravala sa sobom povesti djecu i muža u Veliku Britaniju. Potom su je saudijske vlasti pozvale na ispitivanje i na kraju je ugićena, te joj je suđeno zbog njenih tweetova.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close