Marjan Šarec

Premijer Slovenije daje ostavku

Šarec je bio na čelu vlade od rujna 2018., kada je formirao manjinsku vladu lijevog centra, tri mjeseca nakon parlamentarnih izbora na kojima nije bilo jasnog pobjednika.
Vijesti / Svijet | 28. 01. 2020. u 07:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slovenački premijer Marjan Šarec priopćio je 27. siječnja da podnosi ostavku na tu funkciju i pozvao na raspisivanje prijevremenih izbora, prenijela je slovenačka agencija STA.

"Još danas ću svoju izjavu o ostavci poslati u parlament i najbolje je da idemo na prijevremene parlamentarne izbore", kazao je Šarec na izvanrednoj konferenciji za medije u sjedištu vlade u Ljubljani. Šarec je rekao da manjinska vlada kojoj je na čelu u sadašnjoj situaciji nije u stanju da provede potrebne reforme.

"S ovim sastavom parlamenta i s ovom koalicijom trenutno ne mogu ispuniti očekivanja građana, ali bih to mogao nakon izbora", kazao je Šarec. Ostavku je prije Šareca ponudio ministar financija Andrej Bertoncelj, zbog neslaganja s Šarecom oko zakona o ukidanju dopunskog zdravstvenog osiguranja o kojem je parlament trebao glasati 29. siječnja.

Ostavka Šareca automatski znači i ostavku sadašnje vlade, a alternativa novim izborima je moguće traženje nove većine u parlamentu, odnosno novog mandatara prijelazne vlade. Šarec je kazao da bi nabolje rješenje ipak bili izvanredni izbori, prenosi Euractiv.

Dodao je da je dogovorio da bi na izborima njegova Lista Marjana Šareca (LMŠ) mogla nastupiti u koaliciji sa Strankom modernog centra (SMC), sadašnjeg ministra gospodarstva Zdravka Počivalšeka. "Svjestan sam da će sada djelovati politička kuhinja kako bi se oblikovala nova prijelazna vlada, ali mislim da bi bilo najbolje i najpoštenije da idemo na izbore i da ljudi kažu vjeruju li mi", kazao je Šarec.

Šarec je bio na čelu vlade od rujna 2018., kada je formirao manjinsku vladu lijevog centra, tri mjeseca nakon parlamentarnih izbora na kojima nije bilo jasnog pobjednika.

Glumac - komičar Marjan Šarec sa svojom LMŠ uspio je okupiti koaliciju pet stranaka centra i lijevog centra koje su potpisale koalicijski sporazum o učešću u vladi pošto desna Slovenačka demokratska partija nekadašnjeg premijera Janeza Janše, koja je na izborima osvojila najviše glasova, nije imala dovoljno da sastavi vladu.

Stranke LMŠ, Socijaldemokrate (SD), SMC, Stranka Alenke Bratušek (SAB) i Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) tada su postigle dogovor o suradnji s Ljevicom, čime su osigurali potrebnu većinu. Ljevica je prekinula suradnju sa Šarecovom vladom prije tri mjeseca, zbog neslaganja oko socijalne politike i time uzdrmala vladu.

Kopirati
Drag cursor here to close