3 pitanja

Spas nuklearnog sporazuma: Iran spremio odgovor

Washington je izrazio spremnost da brzo postigne sporazum o obnavljanju sporazuma na osnovu prijedloga EU.
Vijesti / Svijet | 15. 08. 2022. u 13:27 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iran će odgovoriti na "konačni" tekst Europske unije (EU) 15. kolovoza u ponoć, rekao je iranski ministar vanjskih poslova Hosein Amirabdolahjan, javlja Slobodna Europa.

On je pozvao Sjedinjene Države da pokažu fleksibilnost u rješavanju tri preostala pitanja za spas nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, prenio je Reuters.

Iranski ministar je rekao da će biti potrebno više razgovora ako Washington ne pokaže fleksibilnost za rješavanje preostalih pitanja.

''Kao i Washington, imamo svoj plan B ako razgovori ne uspiju'', naveo je Amirabdolahjan.

EU, kao koordinator iranskih nuklearnih pregovora sa svjetskim silama, priopćila je prošlog tjedna da je iznijela "konačan" tekst poslije četverodnevnih indirektnih razgovora između američkih i iranskih dužnosnika u Beču.

Washington je izrazio spremnost da brzo postigne sporazum o obnavljanju sporazuma na osnovu prijedloga EU.

Iranski dužnosnici rekli su prošlog tjedna da će svoje "dodatne stavove i razmatranja" prenijeti EU.

Bivši američki predsjednik Donald Trump povukao je jednostrano SAD iz nuklearnog sporazuma 2018, i ponovo nametnuo sankcije, što je potaklo Iran da postupno umanji svoje obveze u ovom dogovoru.

Iran je nuklearnim sporazumom iz 2015. godine pristao da ograniči svoje obogaćivanje urana pod nadzorom inspektora Ujedinjenih nacija u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Kopirati
Drag cursor here to close