Obrana

Norveška raspoređuje vojsku na granici s Rusijom

Vijesti / Svijet | 13. 10. 2017. u 16:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Norveška planira poslati vojni bataljon u blizini granice sa Rusijom da bi odgovorila na rastuće prijetnje, izjavila je norveški ministar obrane Ine Eriksen Søreide.

Søreide nije pomenula konkretno Rusiju kao prijetnju dok je govorila o planovima vojske i dodala je da trenutno ne vidi konkretnu vojnu prijetnju Norveškoj. "Sigurnosna situacija je postala veći izazov i manje predvidiva. Mi organiziramo vojsku u zavisnosti od toga", rekla je Søreide.

Søreide je rekla da je planirano raspoređivanje takozvanog konjičkog vojnog bataljona koji će biti smješten u norveškom okrugu Porsanger, koji se nalazi na fjordu koji se proteže do Barentsovog mora, koje također predstavlja granicu sa Rusijom.

Plan Ministarstva uključuje i nabavku novih tenkova, artiljerije i preciznog oružja velikog dometa, prenosi Srna. "Moramo biti spremni da branimo sve dijelove zemlje, a najnovije raspoređivanje je znak da snosimo posebnu odgovornost na sjeveru", izjavila je Søreide.

Članica NATO-a je, zajedno sa drugim obližnjim zemljama, zabrinuta zbog ambicija Moskve, naročito nakon aneksije Krima 2014. godine, kao i nakon vježbi ruskog zrakoplovstva i mornarice u regiji.

Predstavnici ruskog veleposlanstva u Oslu nisu bili dostupni da prokomentiraju odluku norveškog Ministarstva.

Kopirati
Drag cursor here to close