Predstavnik EU

Lajčak bi trebao pomiriti Beograd i Prištinu

U dokumentu se navodi da je mandat specijalnog predstavnika Lajčaka da 'olakša dijalog Beograda i Prištine
Vijesti / Svijet | 14. 03. 2020. u 07:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki predstavnik EU Josep Borrell je službeno predložio Miroslava Lajčaka za posrednika Europske unije u dijalogu Beograda i Prištine i on će, prema tom prijedlogu, stupiti na posao 1. travnja, a mandat mu prestaje 1. ožujka 2021., prenosi 13. ožujka prištinski portal Gazetaexpress.

Visoki slovački diplomata dužan je da do tada posreduje u dijalogu Kosova i Srbije. U prijedlogu čiji sadržaj prenosi portal gazetaexpress.com navodi se da EU želi postići četiri cilja tijekom Borrellovog mandata.

Prvi je, kako se navodi, postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, drugi postizanje dobrosusjedskih odnosa i promoviranje pomirenja, treći povećanje vidljivosti i efikasnosti EU kroz javnu diplomatiju i četvrti podrška naporima regije da napreduje na europskom putu.

U dokumentu se navodi da je mandat specijalnog predstavnika Lajčaka da 'olakša dijalog Beograda i Prištine, u ime visokog predstavnika i da radi na sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa kroz pravno obavezujući sporazum koji rješava sva otvorena pitanja između strana'.

Također Lajčak treba 'nadgledati i olakšavati rad strana u provođenju ranije postignutih sporazuma u okviru olakšavanja dijaloga od strane EU'. Na kraju dokumenta na sedam stranica piše da bi Lajčak trebao pripremiti Borrellov prvi izvještaj o radu krajem rujna, a zatim drugi izvještaj krajem siječnja 2021.

Imenovanju Lajčaka za specijalnog izaslanika, kako navodi prištinski portal, javno i energično se suprostavlja predsjednik Kosova Hashim Thaqi smatrajući da Lajčak 'najnepouzdaniji čovjek koji se bavi ovim procesom, da njegova država nije priznala Kosovo' i da je zato povjerenje Kosova - nula.

I ministar vanjskih poslova Kosova Glauk Konjufca je pred parlamentarnom komisijom za vanjske poslove rekao da je neprihvatljivo da Lajčak bude imenovan za izaslanika za Kosovo, što je navodno rečeno direktno i slovačkom diplomati, prenosi Euractiv.

I za njega kao i za Thaqija je neprihvatljivo da na to mjesto dolazi predstavnik jedne od pet zemalja koje nisu priznale Kosovo. Sa druge strane premijer Kosova Aljbin Kurti u pismu koje je poslao Borrellu je napisao da će surađivati sa izaslanicima EU u dijalogu.

Kopirati
Drag cursor here to close