Havana sindrom

Misteriozni sindrom povukao agenta CIA-e iz Beograda?  

Američki mediji objavili su kako je CIA proteklih tjedana evakuirala obavještajca koji je služio u Srbiji i koji je pretrpio ozbiljne ozljede…
Vijesti / Svijet | 29. 09. 2021. u 10:26

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obavještajac CIA evakuiran je iz Srbije zbog "havana sindroma", piše Wall Street Journal, pozivajući se na sadašnje i bivše dužnosnike, prenose mediji u Sbriji.

Novine pišu kako liječnici, znanstvenici, obavještajci i dužnosnici već dugo pokušavaju otkriti što je uzrok ove misteriozne bolesti koja je zadesila američke diplomate i špijune.

Misteriozna bolest Havana sindrom posljednjih mjeseci našla se u središtu pozornosti medija jer je sve veći broj agenta prijavljivao simptome ove bolesti, a sada je došla i u Srbiju.

Američki mediji objavili su kako je CIA proteklih tjedana evakuirala obavještajca koji je služio u Srbiji i koji je pretrpio ozbiljne ozljede nastale zbog neuroloških napada, poznatih kao "havanski sindrom".

Incident na Balkanu o kojem, kako navodi list, ranije nije bilo izvještaja, posljednji je u nizu onoga što dužnosnici opisuju kao stalni napad nečim što bi, kako se sumnja, mogla biti neka vrsta usmjerenog energetskog izvora.

Oko dvije stotine američkih zvaničnika i članova njihovih obitelji razboljelo se od takozvanog "havanskog sindroma", misteriozne bolesti, čiji su simptomi migrene, mučnina, poremećaj pamćenja i vrtoglavica.

Često je počinjalo sa čudnim zvukom, koji su ljudi jedva znali opisati. Zujanje, struganje metala, prodorno cviljenje, bili su najbliži opisi.

Havana sindrom je prvi put zabilježen na Kubi 2016. godine. Kako su prvi oboljeli bili pripadnici CIA, o tome se nije znalo. Međutim, informacija je brzo procurila, pa je krenula panika. Ubrzo su 26 članova osoblja i članovi njihovih obitelji prijavili niz simptoma. Pričalo se da kolege misle da su oboljeli malo "skrenuli" i sve umislili.

Podsjećamo, u svibnju ove godine objavljeno je kako se misteriozna bolest pojavila i u Bijeloj kući.

Kopirati
Drag cursor here to close