UN upozorava

93 posto afganistanskih kućanstava nema dovoljno hrane

Prije pada Kabula obitelji su imale namirnice bogate proteinima jednom tjedno, a sada je to moguće jednom u dva tjedna, precizirala je Webb.
Vijesti / Svijet | 10. 09. 2021. u 18:51 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Afganistanu 9 od 10 kućanstava nema dovoljno hrane, upozorili su Ujedinjeni narodi u petak, nekoliko dana prije konferencije na kojoj se nadaju prikupiti 606 milijuna dolara do kraja 2021.

Oko 93 posto kućanstava zemlje nema dosta hrane, navodi Svjetski program za hranu (WFP).

Agencija je provela telefonsko istraživanje u 34 pokrajine i to od 21. kolovoza, ili tjedan dana nakon što su talibani preuzeli vlast, do 5. rujna objasnila je Anthea Webb, zamjenica regionalnog direktora WFP-a za Aziju i Pacifik.

''Tri obitelji od četiri smanjuju obroke ili posuđuju hranu, a kupuju i jeftiniju hranu odustajući od hranjivijih namirnica, poput mliječnih proizvoda, mesa i povrća'', naglasila je na videokonferenciji iz Bangkoka tijekom redovne konferencije za novinare u UN-u u Ženevi.

Situacija je već bila kritična zbog pandemije i jake suše, ali otežan pristup gotovini nakon dolaska talibana još je pogoršao stanje i povisio cijene osnovnih potrepština.

''Udvostručio se udio kućanstava koji pribjegavaju krajnjim strategijama kako bi nadoknadili nedostatak hrane'', inzistirala je Webb.

Za primjer je navela da roditelji preskaču obroke kako bi djeca mogla jesti.

Prehrambena nesigurnost je bila raširena i prije 15. kolovoza kada je 81 posto kućanstava navodilo da nemaju dovoljno hrane.

Međutim, prije pada Kabula obitelji su imale namirnice bogate proteinima jednom tjedno, a sada je to moguće jednom u dva tjedna, precizirala je Webb.

WFP treba 200 milijuna dolara do kraja godine za pomoć 14 milijuna Afganistanaca od ukupno 38 milijuna.

U Ženevi će se u ponedjeljak održati ministarska konferencija u nazočnosti glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa, čelnika zemalja te dužnosnika velikih UN-ovih agencija aktivnih u Afganistanu.

Kopirati
Drag cursor here to close