Dan D

77 godina od najveće operacije iskrcavanja u povijesti

Saveznici su za invaziju upotrijebili oko 5.000 brodova i iskrcali se na potezu obale dugačkom 80 kilometara.
Vijesti / Svijet | 06. 06. 2021. u 20:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najveća operacija iskrcavanja vojske u povijesti ratovanja započela je šestog lipnja 1944. godine i trajala je sve do 30. kolovoza.

Na obale Normandije, u sjevernoj Francuskoj, tijekom tog razdoblja iskrcalo seoko tri milijuna savezničkih vojnika sa zadačom otvoranja nove fronte protiv vojske Trećeg Reicha.

Vrhovni zapovjednik svih savezničkih postrojbi bio je američki general Dwight D. Eisenhower, a zapovjednik kopnenih savezničkih postrojbi bio je slavni britanski general (kasnije feldmaršal) Bernard Montgomery, s nadimkomMonty.

Kodno ime Overlord

Saveznici su za invaziju upotrijebili oko 5.000 brodova i iskrcali se na potezu obale dugačkom 80 kilometara.

Operacija je imala kodno ime Overlord. Većinu savezničkih snaga činile su američke, britanske, kanadske i francuske jedinice, prenosi Povijest.hr.

Ostale zemlje, čiji su vojnici također sudjelovali u bitki, bile su Australija, Belgija, Čehoslovačka, Grčka, Nizozemska, Novi Zeland, Norveška i Poljska.

Glavni zapovjednik njemačke obrane bio je feldmaršal Erwin Rommel, najslavniji njemački zapovjednik, poznat pod nadimkom Pustinjska lisica.

Vremenske prilike uoči danaiskrcavanja bile su tako loše da Nijemci nisu vjerovali da je izgledna invazija. Feldmaršal Rommel uzeo je dopust od nekoliko dana i otišao u Njemačku da proslavi rođendan supruge.

U trenutku kad je počela invazija nije bio prisutan u stožeru, pa je njemačka obrana bila na neki način obezglavljena.

Iskrcavanje na pet plaža

Navedeni datum početka iskrcavanja nije odabran slučajno. Naime, tog je dana bio pun mjesec, koji je omogućavao zrakoplovima noćnu navigaciju.

Osim toga, bila je i jaka plima koja je brodovima osiguravala prelazak preko eventualnih njemačkih prepreka postavljenih u moru.

Iskrcavanje u Normandiji započelo je noćnim padobranskim i jedriličarskim desantom, masivnim zračnim napadima i pomorskim bombardiranjem nakon kojeg je uslijedio amfibijski desant na Dan D.

Saveznici su se iskrcali na pet plaža koje su nosile kodna imena Omaha, Utah, Juno, Sword i Gold.

Ipak, savezničkim vojnicima nije bilo lako. Na plažama su mnogi ostavili život pod vatrom njemačkog oružja.

Među najtežim borbama bile su one na plaži kodnog imena Omaha, koje su prikazane u početnim scenama filmaSpašavanje vojnika Ryana.

Saveznička operacija rezultirala je potpunim uspjehom i već unutar prva 24 sata iskrcano je 160.000 vojnika, koji su zauzeli prvo kopneno uporište za borbu protiv Nijemaca u Zapadnoj Europi.

Bitka za Normandiju potrajala je još dva mjeseca koliko je trebalo savezničkim snagama da uspostave čvrst mostobran na europskom kopnu i da probiju njemačku liniju fronta u Francuskoj, a okončana je oslobađanjem Pariza i uništenjem neprijateljskih snaga (džepa) kod Falaisea.

Kopirati
Drag cursor here to close