Konferencija o budućnosti

325 preporuka za reformu Europske unije

Preporukama se namjerava ostvariti 49 ciljeva u 9 tematskih područja, priopćio je Europski parlament.
Vijesti / Svijet | 30. 04. 2022. u 18:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Plenarna skupština Konferencije o budućnosti Europe je na svom posljednjem sastanku u petak i u subotu u Strasbourgu usvojila 325 preporuka za reformu Europske unije, objavio je u subotu Europski parlament, od kojih neke podrazumijevaju i izmjene temeljnih ugovora Unije, piše Hina.

Plenarna skupština zaključila je svoj rad, a eurozastupnici odobrili ishod i najavili da će Europski parlament započeti reformu Unije, uključujući i pokretanje pitanja izmjena ugovora o Europskoj uniji, na temelju 178 prijedloga s panela građana, nacionalnih panela i 43.743 doprinosa na višejezičnoj digitalnoj platformi.

Preporukama se namjerava ostvariti 49 ciljeva u 9 tematskih područja, priopćio je Europski parlament.

Delegacija Europskog parlamenta u petak je odlučila podržati nacrt preporuka plenarne skupštine, a europarlamentarci su naglasili važnost dosadašnje uloge Parlamenta, koji je građanima jamčio da će se njihov doprinos nalaziti u središtu rasprava tijekom cijelog procesa.

Predstavnici pet političkih grupacija, koji predstavljaju veliku većinu (pučani, socijalisti, liberali, zeleni i ljevica), složili su se da su nacrti preporuka veliko političko dostignuće. Također su istaknuli konkretna postignuća Parlamenta, koji je osigurao učinkovit i demokratski proces, primjerice osnivanjem radnih skupina, odgovornima za nacrte preporuka plenarne skupštine.

Europarlamentarci iz redova konzervativaca i krajnje desnice smatraju da preporuke ne odražavaju javno mišljenje u Uniji te su izjavili da ih njihove grupacije neće podržati.

Sjednica je u petak započela tako da su predsjednici radnih skupina i glasnogovornici građana predstavili preporuke, a gotovo su se svi govornici složili da se preporuke sastoje od važnih reformi temeljenih na prijedlozima građana.

Predstavnici četiri institucionalnih komponenata Konferencije (EP, Vijeće EU-a, Europska komisija i nacionalni parlamenti) odobrili su preporuke konsenzusom.

Supredsjedatelj Konferencije Guy Verhofstadt je u svom govoru u ime delegacije Parlamenta potvrdio da će političke grupacije tijekom plenarne skupštine EP-a od 2. do 5. svibnja predstaviti rezoluciju kojom bi se pozvalo na reviziju osnivačkih ugovora Unije.

Verhofstadt je kazao da je zbog Konferencije shvatio važnost participativnih mehanizama, koji upotpunjuju predstavničku demokraciju, dodavši da eurozastupnici moraju stremiti tome da osiguraju da se preporuke Konferencije pretvore u reforme potrebne Uniji.

Građani su u subotu ujutro odobrili konačne preporuke kao i proces koji je doveo do njih. Naglasili su da sada očekuju od institucija EU-a i država članica da osiguraju prikladno daljnje djelovanje. Također su naglasili da je izuzetno važno da se građane ne razočara u ishodu ovog povijesnog trenutka. Osvrnuli su se i na načine kako su se njihove ideje razvijale tijekom rasprava na Konferenciji i utjecaja ruskog rata u Ukrajini na njih.

Troje supredsjedatelja izvršnog odbora Konferencije će 9. svibnja, na Dan Europe, predstaviti konačno izvješće o Konferenciji predsjednicima institucija EU-a na ceremoniji u Europskom parlamentu u Strasbourgu, navela je Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close