(ne)odobravanje sporazuma

27 čelnika EU odobrila, a sjevernoirska čelnica odbacila nacrt sporazuma o Brexitu

EU27 podržala je sporazum o povlačenju i političku deklaraciju o budućim vezama EU i Ujedinjenog Kraljevstva
Vijesti / Svijet | 25. 11. 2018. u 12:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čelnica sjevernoirske Unionističke stranke Arlene Foster iskoristila je svoj govor na redovnom godišnjem stranačkom kongresu da odbaci planirano prihvaćanje sporazuma o Brexitu od britanske vlade.

Foster je kazala u govoru članovima stranke da je sporazum koji je dogovorila premijerka Theresa May neprihvatljiv i da se mora poboljšati u tjednima koje dolaze.

Ustavna pitanja

Stav Foster je bitan jer njena stranka DUP osigurava ključne glasove koji održavaju na vlasti Konzervativce Therese May usprkos manjinskoj poziciji u parlamentu.

Kazala je da nacrt sporazuma poteže ustavna pitanja koja se ne smiju ignorirati, prenosi Fena

Foster je istaknula da DUP insistira na "ishodu koji neće ostaviti Sjevernu Irsku otvorenom za sve opasnosti koje proističu iz njene odvojenosti od ostatka Ujedinjenog Kraljevstva".

DUP je priopćio da bi mogao povući podršku vladi ako ona odobri plan Brexita, prenosi Associated Press.

Preostalih 27 čelnika EU odobrilo sporazum o Brexitu

''Čelnici preostalih 27 država članica EU u nedjelju su podržali sporazum o britanskom napuštanju bloka, kao i političku deklaraciju o budućim odnosima dvije strane'', objavio je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

''EU27 podržala je sporazum o povlačenju i političku deklaraciju o budućim vezama EU i Ujedinjenog Kraljevstva'', objavio je Tusk u tweetu.

Sporazum o povlačenju na 585 stranica detaljno navodi zakonske odredbe britanskog napuštanja EU 29. ožujka 2019. Politička deklaracija objavljena uz njega objavljuje zajedničke ciljeve Bruxellesa i Londona u njihovim budućim vezama. Ona nije pravno obavezujuća.

Pregovori su bili produženi do posljednjeg trena nakon što je Španjolska zaprijetila ulaganjem veta na tekst sporazuma o Gibraltaru, britanskoj teritoriji na južnom rubu Španjolske koju Madrid također polaže pravo.

Taj spor je riješen u subotu kada su Britanija, Španjolska i EU dogovorile dodatnu terminologiju u tekstu o Gibraltaru.

Brojni izazovi još su, međutim, pred stranama, i vjeruje se da će sporazum odbaciti britanski parlament, prenosi dpa.

Kopirati
Drag cursor here to close