Primirje

250 kamiona humanitarne pomoći ušlo u Gazu

Jedanaest ambulantnih vozila, tri autobusa i tegljač isporučeni su bolnici Al Šifa, najvećoj u Pojasu Gaze, kako bi pomogli pri evakuacijama, priopćila je agencija Ujedinjenih naroda za humanitarnu koordinaciju (OCHA).
Vijesti / Svijet | 26. 11. 2023. u 09:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

UN je objavio da je 248 kamiona humanitarne pomoći ušlo u Gazu od prekida vatre od čega je 61 dovezao medicinski materijal, hranu i vodu na sjever palestinske enklave.

Jedanaest ambulantnih vozila, tri autobusa i tegljač isporučeni su bolnici Al Šifa, najvećoj u Pojasu Gaze, kako bi pomogli pri evakuacijama, priopćila je agencija Ujedinjenih naroda za humanitarnu koordinaciju (OCHA).

Izraelske vlasti tvrde da je ta bolnica glavno zapovjedništvo operacija palestinskog islamističkog pokreta Hamas u Pojasu Gaze, što Hamas negira.

Što dulje prekid vatre potraje, to će više pomoći moći dopremiti humanitarne organizacije, navela je OCHA koja je zahvalila Palestinskom crvenom polumjesecu te Egipatskom crvenom polumjesecu.

Izraelske zatvorske vlasti objavile su da je sinoć oslobođeno 39 palestinskih zatvorenika pošto je Hamas, koji je na vlasti u Gazi, oslobodio 20 talaca, drugog dana stanke u ratnim operacijama koja se provodi od petka.

Uz posredovanje države Katar, Izrael i Hamas dogovorili su da će tijekom četverodnevnog prekida vatre Hamas osloboditi 50 talaca, a Izrael 150 palestinskih zatvorenika te će se ujedno dopremiti humanitarna pomoć za Gazu, prenosi Hina. 

UN i međunarodne nevladine organizacije kao i brojne strane prijestolnice tjednima su pozivale na prekid vatre kako bi se hitno dopremila pomoć za stanovništvo Pojasa Gaze izloženo bombardiranju, bez struje i vode te s nestašicama hrane.

Rat je počeo 7. listopada kada je Hamas u krvavom napadu na izraelski teritorij ubio 1200 ljudi, velikom većinom civila, te odveo oko 240 talaca. Izrael je nakon toga nemilosrdno bombardirao Pojas Gaze i pokrenuo kopnenu ofenzivu 27. listopada kako bi eliminirao Hamas, koji je na vlasti u toj enklavi od 2007. godine. U izraelskim bombardiranjima poginulo je gotovo 15.000 ljudi, navodi Hamasova vlada.

Kopirati
Drag cursor here to close