Vojna imovina

Zvizdićeva lekcija Dodiku: BiH već tisuću godina ima imovinu

Vijesti / Politika | 30. 08. 2017. u 08:33 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Neutemeljene tvrdnje predsjednika RS Milorada Dodika da Bosna i Hercegovina nema pravo na imovinu, nego da sva imovina pripada entitetima i Brčko Distriktu, još su jedan uzaludan pokušaj osporavanja međunarodno-pravnog kontinuiteta, integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine'', priopćio je danas predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

U priopćenju za javnost Zvizdić ističe kako takve proizvoljne izjave nemaju niti pravno niti činjenično utemeljenje u Ustavu BiH, kao ni u odlukama Ustavnog suda BiH, koji je jedini tumač Ustava BiH i čije su odluke obvezujuće za sva državna tijela u BiH, pa tako i za funkciju predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

''Osim toga, u skladu s odredbama Ustava BiH i pozitivnim propisima koji moraju biti u skladu s Ustavom, jedino redovni sudovi i Ustavni sud BiH u pravnom sustavu BiH imaju nadležnost odlučivati pripada li nekome pravo na imovinu i njenu zaštitu. Zbog toga, netočne i provokativne tvrdnje neodgovornih pojedinaca da BiH nema imovinu su potpuno apsurdne i dio su kontinuiteta neargumentiranih napada na nezavisno sudstvo BiH, kao jamca vladavine prava svih demokratskih država'', upozorio je.

Zvizdić smatra kako je zbog toga još jednom potrebno istaknuti Odluku Ustavnog suda BiH kojom je davno utvrđeno da je "BiH titular-vlasnik cjelokupne imovine stečene Sporazumom o sukcesiji i sljedništvom i kontinuitetom od SR BiH, koja reflektira: državnost, suverenost i teritorijalni integritet BiH. Dalje, država BiH ima nadležnost i obavezu da regulira cjelokupnu državnu imovinu uzimajući pritom u obzir i mogućnost da dio imovine ustupi i entitetima, u skladu s njihovim nadležnostima i potrebama''.

Odlukom je potvrđen i vrlo jasan stav Ureda visokog predstavnika za BiH u kojoj se kaže da: "Daytonski mirovni sporazum predviđa samo teritorijalno razgraničenje između dva entiteta, a ne između entiteta i države. Pitanje razgraničenja entiteta ni na koji način ne utječe na vršenje nadležnosti od strane BiH na njenoj teritoriji, niti na sposobnost institucija BiH da budu vlasnici imovine koja se nalazi na teritoriji bilo kojeg entiteta".

''Dakle, BiH je u svojoj tisuću godina dugoj historiji, imala, ima i imat će svoju imovinu. Što se tiče aktualne teme uknjižbe vojne imovine koja je izazvala veliku nervozu snaga i pojedinaca iz bosanskohercegovačkog entiteta RS koji su protiv civilizacijskih integracija, Vijeće ministara BiH će i dalje, u skladu sa svojim nadležnostima, aktivno i ažurno raditi na realizaciji uvjeta za aktivaciju Akcijskog plana za članstvo BiH u NATO paktu. Pozivam i sve druge institucije i pojedince koji su uključeni u proces uknjižbe perspektivne vojne imovine, kao uvjeta za aktivaciju MAP-a, da svoj posao završe brzo, odgovorno i u skladu sa vladavinom prava, čime će značajno doprinijeti stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu čitave Bosne i Hercegovine, ali i regije zapadnog Balkana'', poručio je Zvizdić.

Kopirati
Drag cursor here to close