I dalje misli...

Zvizdić tvrdi: Ministarstvo za europske integracije potrebno BiH

''I dalje mislim da je to ministarstvo potrebno BiH zbog svih daljih procesa koji nas čekaju na tom putu. ''
Vijesti / Politika | 12. 04. 2019. u 21:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić za N1 je govorio o Samitu 16+1 dužnosnika zemalja središnje i istočne Europe, koji se održava u Dubrovniku, te o susretima s premijerima Kine i Hrvatske i drugim temama.

Govoreći o susretu s premijerom Kine Li Keqiangom, Zvizdić je kazao da su razgovarali o platformi koja je bazirana na prioritetima svake pojedinačne zemlje.

"Moram reći da je ovo izuzetno dobra platformu za gospodarsku, ekonomsku, društvenu, kulturnu, obrazovnu i znanstvenu suradnju i da je posebno u posljednjih pet, šest godina, dovela do vrlo konkretne realizacije brojnih projekata iz oblasti transportne, energetske i digitalne infrastrukture", istaknuo je.

Euroatlanske integracije BiH

Kazao je da je tijekom svog govora na summitu naglasak stavio na Euro-atlantske integracije BiH, ali i na potrebu suradnje BiH sa zemljama u regiiji i s drugim zemljama.

"Posebno sam istaknnuo značaj i rezultate koje smo postigli nakon sporazuma o bezviznom režimu, što je dovelo do porasta turista iz Kine. Ove godine očekujemo skoro 100,000 turista iz Kina", istakao je Zvizidć.

Na marginama samita, delegacija Vijeća ministara BiH se sastala s delegacijom Vlade Republike Hrvatske.

Zvizdić je kazao da su razgovarali o svim aktualnim temama u odnosima BiH i Hrvatske, kao što su Pelješki most i odlaganje radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora.

"Ostali smo na svojim stavovima, i kad je u pitanju izgradnja Pelješkog mosta. Ja sam ponovio stav koji sam imao i ranije, koji je baziran na aktima i odlukama zakonodavne i izvršne vlasti. Razgovarali smo i o Trgovskoj gori i upozorili na sve opasnosti koje realizacija takvog projekta može donijeti za taj dio BiH", kazao je.

Ministarstvo za EU integracije

Upitan je li i dalje pri stavu da će ostati predsjedavajući Vijeća ministara dok se ne usvoji Godišnji nacionalni plan, Zvizdić je odgovorio:

"Imenovanje mandatara je najjednostavnije pitanje, koje se može najbrže riješiti. I dalje mislim da to treba uraditi zajedno s prihvaćanjem ANP-a."

Komentirao je i sastanak delegacija SDA i SNSD-a, te navode da je SDA tražila formiranje dva nova ministarstva na državnoj razini.

"Nismo tražili osnivanje novih ministarstava. Razgovarali smo o različitim modelima formiranja vlasti, kako povećati efikasnost u narednom periodu kada nas očekuju brojni izazovi i reforme. A u jednom momentu došlo je do prijedloga o mogućem formiranju novih ministarstava. Nije bilo riječ o ministarstvu poljoprivrede dominantno, prije svega je predloženo formiranje ministarstva za europske integracije. Ja i dalje mislim da je to ministarstvo potrebno BiH zbog svih daljih procesa koji nas čekaju na tom putu. Osim ministarstva poljoprivrede ima i čitav niz drugih različitih sektora koji mogu biti važni, kao što je pitanje mladih ljudi, nauke, istraživanja, razvoja, itd.", kazao je Zvizdić.

Kad nemate odgovor, optužujete

Upitan da prokomentira najnovije izjave Milorada Dodika, u kojima ponovo negira genocid i upućuje optužbe na račun SDA u vezi naoružavanja, Zvizdić je pozvao Dodika da javnosti podastre konkretne dokaze i činjenice.

"Kada nemate odgovor na konkretna pitanja, na konkretne događaje, kao što je postrojavanje Ravnogorskog četničkog pokreta, formiranja Rezervnog sastava policije, onda pribjegavate da optužite druge, neargumentirano i bezidejno", istaknuo je Zvizdić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, predvodi delegaciju naše zemlje na Samitu 16+1 dužnosnika zemalja središnje i istočne Europe.

Kopirati
Drag cursor here to close