Govor u Ankari

Zvizdić pozvao Europu da očuva BiH

Obratio se sudionicima Konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica Vijeća Europe, koja se održava u Ateni, na panelu "Zajednička budućnost svih europskih građana".
Vijesti / Politika | 22. 10. 2021. u 15:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Blokada rada Predsjedništva BiH, Vijeća ministara BiH i Parlamenta BiH, uz aktivnosti kojima se suspendiraju državni zakoni, a entitetske institucije proglašavaju državnim institucijama, znače početak rušenja ustavno-pravnog sistema države BiH“, rekao je  predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

Obratio se sudionicima Konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica Vijeća Europe, koja se održava u Ateni, na panelu "Zajednička budućnost svih europskih građana".

„Zamislite da u vašoj državi neka regija, kanton ili pokrajina odluči da formira svoju vojsku, svoju obavještajnu službu, da izdaje svoje pasoše i tako dalje. Naravno, to je u svakoj demokratskoj državi nezamislivo, a upravo se to događa u BiH. Jer, ako se negira Ustav države, onda se i država dovodi u pitanje i zajedno sa tim dovodi se u pitanje i Dejtonski mirovni sporazum, a to znači otvaranje pandorine kutije, ne samo u BiH nego na čitavom Balkanu, pa i u Europi. Jer, bilo kakva 'mirna disolucija' nije moguća – to znaju svi koji se ozbiljno bave pitanjem BiH i Zapadnog Balkana", rekao je.

Naveo je kako je "multietničnost prirodno stanje i istinski kod BiH“.

„ Upravo je ta najveća vrijednost moje domovine, a to je zajednički život jednih sa drugima, izgradnja države u kojoj različite kulture, religije i politike mogu biti zajedno i predstavljati bogatstvo, bila često napadana u dugoj i burnoj povijesti BiH. Najteže i sa najvećim posljedicama, u periodu 1992-1995. godina. Poslije te krvave agresije na međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu uslijedio je Daytonski mirovni sporazum koji je donio mir i stabilnost i zbog toga predstavlja najveći diplomatski uspjeh međunarodne zajednice u Europi poslije završetka hladnog rata", rekao je Zvizdić.

Dodao je da „Daytonski mirovni sporazum i njegov ključni aneks – Ustav BiH, ovih su dana ozbiljno ugroženi blokadom institucija BiH i kontinuiranim secesionističkim prijetnjama koje dolaze od strane pojedinih političara iz bh. entiteta Republika Srpska“ te pozvao prisutne da razumiju ozbiljnost situacije.

"Pozivam demokratsku Europu da osigura demokratsku, mirnu, prosperitetnu i europsku budućnost Bosne i Hercegovine", dodao je Zvizdić.

Kopirati
Drag cursor here to close