Poruka je jasna

Zvizdić poručio: RS nikada neće biti samostalna država

"Donijet ćemo čitav jedan plan koji bi se mogao nazvati RS-exit", izjavio je Dodik u intervju za banjolučku Alternativnu televiziju aludirajući na brexit, odnosno na model po kojemu je Velika Britanije izašla iz EU.
Vijesti / Politika | 17. 02. 2020. u 14:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nikakvog popuštanja ultimativnim zahtjevima koje postavlja Milorad Dodik neće biti, a Republika Srpska nikada neće postati samostalnom državom, izjavio je u ponedjeljak predsjedatelj Zastupničkog doma parlamenta Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

Komentirajući blokadu rada državnih tijela vlasti za koju su se odlučili dužnosnici srpske nacionalnosti te prijetnje referendumom o otcjepljenju RS od BiH, Zvizdić je, u intervjuu za portal Vijesti.ba, kazao kako je trenutačna kriza, izazvana "ucjenama i blokadama" Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), poziv za ujedinjeno djelovanje političkih stranaka koje se zalažu za očuvanje BiH kao jedinstvene države.

"Poruka je jasna: nema i neće biti bilo kakvog popuštanja ili dijaloga dok se govori jezikom prijetnji, ucjena i blokada, a bez dijaloga, striktnog poštivanja vladavine zakona i pozitivne političke volje, nema i neće biti rješenja. I na kraju, suprotno od zadnje Dodikove najave, bosanskohercegovački entitet RS neće biti samostalna država ni u narednim desetljećima niti bilo kada, dok će država Bosna i Hercegovine u predstojećem razdoblju sigurno ići putem potpune konsolidacije i reintegracije", izjavio je Zvizdić.

Ovaj visoki dužnosnik Stranke demokratske akcije (SDA)m, koji je u proteklih pet godina bio i na čelu Vijeća ministara BiH, time je odgovorio na najave člana Predsjedništva BiH Dodika kako će njegov SNSD, zajedno s HDZ-om BiH, u iduća dva tjedna parlamentu BiH predložiti novi zakon o Ustavnom sudu i eliminiranju stranih sudaca iz njegova sastava. kako je najavljeno, ako ga Bošnjaci, odnosno SDA, odbiju, onda će parlament RS razmotriti daljnje korake, pri čemu je najizgledniji onaj o osamostaljenju tog entiteta odnosno otcjepljenju od BiH.

"Donijet ćemo čitav jedan plan koji bi se mogao nazvati RS-exit", izjavio je Dodik u intervju za banjolučku Alternativnu televiziju aludirajući na brexit, odnosno na model po kojemu je Velika Britanije izašla iz EU.

"To je dobar primjer da se sve to može učiniti mirno", izjavio je Dodik.

Zvizdić je kazao je kriza, nastala prošlog tjedna zbog odluke Ustavnog suda BiH da poljoprivredno zemljište tretira kao vlasništvo države a ne entiteta, na tragu Dodikove odluke da "glumi militantnog nacionalistu koji propagira fašistoidno geslo da narodi i građani u Bosni i Hercegovini ne mogu živjeti zajedno".

Dodao je kako pritom više zabrinjava ponašanje Beograda ,odnosno srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, koji na takve Dodikove istupe "gromoglasno šuti", no istaknuo je kako sudbina Bosne i Hercegovine ne ovisi i nikada neće ovisiti o Vučiću, nego o strateškom jedinstvu "probosanskih snaga" koje BiH vide kao cjelovitu, multietničku, građansku, antifašističku i euroatlantsku državu po mjeri svih njenih stanovnika.

Kopirati
Drag cursor here to close