Antibosanska i anticivilizacijska

Zvizdić o neproglašenju 11. srpnja danom žalosti - na sceni nastavak antibosanske politike

Denis Zvizdić je prilikom posjete Regionalnoj direkciji agencije Anadolu u Sarajevu istaknuo da antibosanski i anticivilizacijski orijentirani političari nisu glasovali na sjednici Vijeća ministara BiH za proglašenje dana žalosti
Vijesti / Politika | 07. 07. 2023. u 15:03 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić izjavio je da je u Bosni i Hercegovini na sceni nastavak antibosanske i anticivilizacijske politike koja se provodi duži niz godina, s posebnim intenzitetom u posljednjih četiri ili pet godina u odnosu na zakon o zabrani negiranja genocida koji je donio bivši visoki predstavnik Valentin Inzko.

Anticivilizacijski orijentirani političari

Zvizdić je prilikom posjete Regionalnoj direkciji agencije Anadolu u Sarajevu istaknuo da antibosanski i anticivilizacijski orijentirani političari nisu glasovali na sjednici Vijeća ministara BiH za proglašenje dana žalosti povodom 11. srpnja i obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici.

''To je ustvari situacija s kojom se Bošnjaci na ovim prostorima suočavaju, ne samo od perioda zadnje agresije, već praktično u posljednjih 150 godina. U posljednjih 150 godina Bošnjaci na prostorima BiH i Zapadnog Balkana su bili izloženi brojnim pritiscima, zločinima, omalovažavanju, zločinima koji nisu ili su nedovoljno dokumentirani ili se o njima nije smjelo pričati i pisati kao što je to bilo poslije Drugog svjetskog rata. U Drugom svjetskom ratu je ubijeno oko deset posto bošnjačke populacije na najsvirepiji način od strane četnika pod vodstvom Draže Mihailovića i uopće od strane četničke ideologije prisutne na ovim prostorima u tom periodu. Danas svjedočimo da spomenike Draže Mihailovića i njegove murale možemo vidjeti diljem BiH'', kazao je Zvizdić.

Masovni zločini nad Bošnjacima

Zvizdić je kazao da je i tijekom rata u BiH došlo do masovnih zločina nad Bošnjacima na području cijele BiH, a da su neki zločini na identičan način i identičnom zločinačkom metodom ponovljeni nad civilima Bošnjacima u Foči, Višegradu, Bratuncu, Srebrenici i drugim gradovima.

Kada je riječ o genocidu u Srebrenici, Zvizdić je kazao da se radi o planetarnom zločinu i prvom genocidu koji je izvršen nakon Drugog svjetskog rata te genocidu koji ima zvanične i obavezujuće presude od strane najvišeg sudskog organa na svijetu.

''Više od 50 zločinaca osuđeno je na više od 700 godina zatvora, a to je jedan od najkvalitetnije, najdetaljnije dokumentiranih zločina genocida u historiji čovječanstva i sada zvanična politika koju predvode kadrovi SNSD-a želi da negira genocid koji ima presude međunarodnog suda, koji je dokumentiran do najsitnijeg detalja i koji priznaje čitav civilizirani svijet, osim onih koji i dalje žele da slijede velikodržavnu i četničku ideologiju'', kazao je Zvizdić.

Zvizdić je naglasio kako se tu radi o namjeri tih antibosanskih krugova da se napravi revizija povijesti, da se iskrive relevantne historijske činjenice, da se ne prizna zločin i da se negira istina.

Antibosanska i anticivilizacijska politika

Podsjetio je Zvizdić i na izreku da oprost nije obaveza žrtve, niti je pravo počinioca te poručio da bi oprost za takav ogroman, planetarni zločin, značio gubitak dostojanstva.

''Takvu stvar ne možemo oprostiti i činjenica da oni koji su antibosanski i anticivilizacijski orijentirani nisu glasali na Vijeću ministara da se 11. srpanj proglasi danom žalosti u BiH. Podsjećam da je u vrijeme dok sam ja bio predsjedavajući Vijeća ministara usvajana odluka o proglašenju dana žalosti za 11. srpanj, što govori da je u ovom trenutku na djelu jedna antibosanska i anticivilizacijska politika'', kazao je Zvizdić.

Također je kazao da to treba da znaju svi prijatelji Bosne i Hercegovine diljem svijeta.

''To naši prijatelji diljem svijeta treba da znaju, da smo mi na rubu strpljenja, da smo probali sve modele razgovora, dogovora, dijaloga i kompromisa i da jednostavno curi vrijeme za bilo kakav dogovor s onima koji su antibosanski, a proruski orijentirani. Zbog toga kao posljedicu imamo negiranje genocida i neadekvatan odgovor Tužilaštva BiH na flagrantno kršenje zakona kojim je zabranjeno negiranje genocida'', zaključio je Zvizdić.

Kopirati
Drag cursor here to close