Dijalog

Zvizdić: Morat ćemo s Hrvatskom pričati o granici na moru

Vijesti / Politika | 01. 09. 2017. u 09:51 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Razgovor s Republikom Hrvatskom se nastavlja i bit će potrebno da se, osim pitanja Pelješkog mosta, bez bilo kakvog daljnjeg odlaganja finalizira proces razgraničenja između BiH i R Hrvatske, posebno po pitanju razgraničenja na moru'', izjavio je predsjedatelj vijeća ministara Denis Zvizdić.

Rekao je kako to podrazumijeva utvrđivanja međunarodnog plovnog puta i izlaza Bosne i Hercegovine na otvoreno more na kojem će se primjenjivati režim slobodne plovidbe i komunikacije.

''Rješavanjem ovih pitanja putem odgovarajućih međunarodnih ugovora bila bi potvrđena obostrana namjera jačanja dobrosusjednih odnosa, ali i potpune spremnosti na međusobno poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, konkretnu realizaciju odredbi Konvencije UN o pravu mora, kao i drugih normi relevantnih međunarodnih akata'', navodi se u izjavi predsjedatelja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović uputio je pismo ministru mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Olegu Butkoviću te obavijestio o postojanju pravnih smetnji za tu izgradnju, te pozvao Hrvatsku da hitno obustavi najavljenu gradnju Pelješkog mosta.

Potom je ministar pravde BiH Josip Grubeša  poslao pismo Hrvatskoj u kojem navodi da Osmanović ne predstavlja BiH te da nema zapreka za gradnju.

Hrvatski je pak premijer Andrej Plenković rekao da će se most graditi.

Kopirati
Drag cursor here to close