Prepucavanja

Zvizdić: Dodikova izjava institucionalni govor mržnje i antidržavnog djelovanja

Po njegovim riječima Dodikova izjava da se 'BiH u ovoj krizi pokazala suvišnom i da je pitanje njene budućnosti poslije završetka pandemije', predstavlja institucionalni govor mržnje.
Vijesti / Politika | 19. 04. 2020. u 16:48 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik SDA Denis Zvizdić ocjenjujući aktuelnu političku situaciju kazao je da su, u vremenu najvećeg globalnog i domaćeg zdravstvenog i ekonomskog izazova u posljednjih sto godina uzrokovanog koronavirusom, na političkoj sceni BiH umjesto povećanog nivoa zajedništva i solidarnosti primjetni ciljani pokušaji permanentne blokade, osporavanja i minimiziranja ustavnih nadležnosti države.

Zvizdić je u intervjuu za Klix.ba naveo da se radi o perfidnoj namjeri da se, kada sve ovo prođe, "problematizira" funkcionalnost državnih organa i efikasnost njihove uloge u obuzdavanju širenja koronavirusa, zaštiti i jačanju javnog zdravstva i preveniranju i saniranju ekonomskih posljedica.

- Riječ je o vrlo opasnom projektu koji se u vremenu krize vodi "ispod radara", kojem je ponovo na čelu, sudeći po njegovim zadnjim izjavama, član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, a čiji je cilj osporavanje državnih kapaciteta BiH, jačanje etnocentričnih i separatističkih ideja koje izazivaju opravdan strah kod svih građana koji vole BiH i ponovno sijanje tragikomične iluzije da je bh. entitet RS "država“ - kazao je Zvizdić.

Po njegovim riječima Dodikova izjava da se 'BiH u ovoj krizi pokazala suvišnom i da je pitanje njene budućnosti poslije završetka pandemije', predstavlja institucionalni govor mržnje i nastavak antidržavnog i secesionističkog djelovanja utemeljenog na moralno i politički propalom velikodržavnom i hegemonističkom projektu iz devedesetih godina prošlog stoljeća.

- Možda je za aktuelnu političku i sigurnosnu situaciju, najvažnija činjenica da takva antibosanska aktivnost predstavlja srž 'projektnog zadatka' eutanizacije državnih institucija kojima, u jeku krize, pravo na rad i djelovanje onemogućavaju upravo oni koji kritikuju državu, a koji bi trebali biti pokretači i kreatori svih aktivnosti na nivou i ispred BiH - naglasio je Zvizdić.

Zbog toga se u ovome vremenu, više nego ikada, kako je zaključio, mora odbaciti anticivilizacijsko i fašisoidno geslo da se ne može živjeti zajedno, jačati svijest o BiH kao nedjeljivom državnom i društvenom biću, i dodatno učvrstiti nepokolebljivu opredijeljenost za punopravnim članstvom u EU i NATO savezu.

Kopirati
Drag cursor here to close