Novogodišnja čestitka

Zvizdić: 2017. godina donijela progres koji je evidentan, ali nije dovoljan

Zvizdić je naglasio da su brojne dosadašnje reforme na razini Vijeća ministara BiH provedene u skladu sa zacrtanom dinamikom
Vijesti / Politika | 31. 12. 2017. u 17:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića izrazio je zadovoljstvo jer su pozitivni trendovi u oblasti europskih integracija i oporavka i rasta ekonomije BiH, koji su zabilježeni u 2015. i 2016., nastavljeni i u 2017. godini.

Istaknuo je da je Vijeće ministara BiH je u dosadašnjem dijelu svoga mandata uspjelo otkloniti naslijeđenu višegodišnju blokadu europskog puta BiH, te da su planski i smisleno pokrenute brojne aktivnosti na realizaciji europskih obaveza BiH, omogućivši stupanje na snagu SSP-a, usvojivši mehanizam koordinacije koji je pokazao svoju punu funkcionalnost, dajući puni kredibilitet aplikaciji za članstvo u EU, kao i dobivanje i skoru finalizaciju Upitnika, što će u narednom razdoblju rezultirati dobivanjem kandidatskog statusa i stabilnom europskom perspektivom BiH.

Zvizdić je naglasio da su brojne dosadašnje reforme na razini Vijeća ministara BiH provedene u skladu sa zacrtanom dinamikom, realizacija mjera iz Reformske Agende ide u skladu s akcijskim planom, a desetine usvojenih i implementiranih zakona, strategija, politika i akcijskih planova su već dali vidljive efekte tako da su svi vitalni ekonomski parametri u zadnje tri godine u porastu, a pojedini rezultati i indikatori su u 2017. dosegli rekordne iznose, što u nizu sektora pozicionira Bosnu i Hercegovinu kao lidera u regiji zapadnog Balkana.

''U deset mjeseci 2017. godine zabilježen je rekordan domaći i regionalni rast izvoza od 16,8 posto, od čega više od 72,8 posto ide prema zemljama EU, sto je vjerodostojan pokazatelj pozitivnog gospodarskog razvoja BiH'', istaknuo je.

Zvizdić je kazao da kontinuirano raste i industrijska proizvodnja, da je prosječni rast BDP-a zadnje tri godine 3 posto, da bosanskohercegovačko gospodarstvo postaje sve konkurentnije te da je u zadnjih trideset mjeseci otvoren značajan broj novih radnih mjesta.

''BiH je u 2017. godini, kao država s najbolje pripremljenim projektima, dobila na summitu u Trstu grant od skoro 100 milijiuna KM i financijsku podršku za četiri projekta u iznosu od cca 500 milijuna KM'', naglasio je.

Zvizdić je također dodao da su osigurana i sredstva za projekte u oblasti izgradnje cestovne i energetske infrastrukture, za razvoj malih i srednjih poduzeća, što će u 2018., s usvajanjem Strategije ruralnog razvoja, uključiti i višemilijunska sredstva za razvoj poljoprivrednog sektora. 

''Istovremeno, usvajanjem seta zakona o trošarinama stvoreni su uvjeti za pokretanje investicija u 2018., u oblasti izgradnje autocesta i cesta na razini od cca 800 milijuna KM, što će značajno doprinijeti rastu ekonomije, bržem protoku ljudi i roba i otvaranju tisuća novih radnih mjesta'', poručio je.

Zvizdić se osvrnuo i na turizam , ističući da je u 2017. zadržao trend rasta, i ostao među najbrže rastućim granama gospodarstva u BiH. Dodao je da, osim pozitivnog utjecaja na ekonomiju, rast turizma omogućava stotinama tisuča posjetitelja da se upoznaju s kulturno-povijesnim i prirodnim naslijeđem i ljepotama Bosne i Hercegovine.

''Prema podacima Svjetske turističke organizacije BiH će do 2020. biti među deset zemalja s najvećom stopom rasta turizma u svijetu, a Sarajevo, kao 'Jerusalem Europe' će ostati među pedeset najprivlačnijih gradova na planeti'', naglasio je Zvizdić.

Također je dodao da je u 2017. godini zabilježena najveća razina izravnih stranih investicija u posljednjih deset godina, koji će se približiti iznosu od milijarde KM, što jasno pokazuje da je zahvaljujući provedenim reformama i unaprjeđenju poslovnog okruženja, BiH postala privlačna destinacija za realizaciju poslovnih ideja i planova.

''BiH je i u 2017. ostala najmanje zadužena država u regionu i Europi, čiji je dug manji od 40 posto BDP-a, za razliku od drugih država u regiji čiji je dug veći od 80 ili 90 posto njihovog BDP-a. U 2017. je u BiH ostvarena najveća razina prihoda od neizravnih poreza premašivši po prvi put iznos od sedam milijardi KM'', kazao je.

Također je naglasio da je BiH u međunarodnim relacijama, unatoč brojnim izazovima i turbulencijama, sačuvala svoj integritet i kredibilitet, ostajući posvećena daljem jačanju svojih državotvornih elemenata.

''Dakle, 2017. je donijela progres koji je evidentan, ali nije dovoljan, i prije svega mora biti poticaj za daljnji rad na realizaciji europskih i ekonomskih ciljeva, jačanju vladavine prava i daljem razvoju regionalne i međunarodne suradnje'', istaknuo je.

Naravno, kazao je Zvizdić, BiH se i u 2017. suočavala s brojnim izazovima koje su prije svega producirali političari koji kao soluciju nude disoluciju i koji bi zbog nedostatka odgovornosti rušili vlade i sprječavali napredak države.

''Vjerojatno će i izborna 2018. godina biti obilježena sa sličnim i već viđenim neproduktivnim političkim prepucavanjima, ali moja novogodišnja poruka građanima BiH je da retrogradne snage možda mogu ometati i usporavati europski put, ali on neće biti zaustavljen, MAP za NATO će i pored opstrukcija biti aktiviran, ekonomske reforme će biti nastavljene i sasvim sigurno će voditi ka rastu, razvoju i novim radnim mjestima'', navodi se u novogodišnjoj čestitki predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića.

Kopirati
Drag cursor here to close