"Ekonomski mag"

Žuljević: Novalić treba da se stidi, a ne ratuje ciframa

"Hvali se Novalić podacima o suficitima, a u svom mandatu ostat će upamćen kako je oporezovao topli obrok radnicima. Nije samo dijete u vrtiću oporezovao svojim bajnim reformama", kazao je Žuljević.
Vijesti / Politika | 14. 05. 2023. u 11:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnik Socijaldemokratske partije BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Aner Žuljević odgovorio je na, kako navodi, neistinite tvrdnje zastupnika SDA i bivšeg premijera FBiH Fadila Novalića.

"Bivši premijer koji je svojom reformom buduće umirovljenike oštetio, a sadašnje zaledio u siromaštvo ne razlikuje pojam usklađivanje i rast, tako da mu je bolje da šuti i posveti svom drugostupanjskom sudskom postupku. Poznat je po morbidnim izjavama da građani previše troše, da se umirovljenici trebaju brže amortizirati kroz vrijeme, da ulje nije poskupilo, da respiratori mogu biti za dva pacijenta, da je život lopta šarena... Čovjek, koji je kao lider Vlade, predložio odluku da jedan zaposleni vrijedi kao 11 umirovljenika (zaposlenim pomoć od 1080 KM, a umirovljenicima 100 KM) treba da se stidi, a ne da ratuje ciframa koje ne zna pročitati", stoji u priopćenju SDP-a BiH.

Žuljević Novalića naziva "ekonomskim magom" te nastavlja:

"Zaboravlja da je prosječna cijena kruhe prošle godine u ovo vrijeme bila jedna KM, a sada je 1,70 KM. Mlijeko je bilo 1,20 a sada 2,50 KM. Hvali se Novalić podacima o suficitima, a u svom mandatu ostat će upamćen kako je oporezovao topli obrok radnicima. Nije samo dijete u vrtiću oporezovao svojim bajnim reformama. Točno je jedino da statistički podaci pokazuju da je minimalna mirovina nominalno rasla za 29,5 posto, ali treba naglasiti da je to nominalni rast, jer u isto vrijeme smo imali rast cijena - inflaciju".

Kako ističe Žuljević, kada se rast uskladi s rastom cijena vidi se da je realna mirovina narasla za 23,7 KM ili šest posto.

"Koliko se god on upirao da postane Facebook relevantan, mora shvatiti da razliku od njega mi ekonomske brojeve čitamo životno, a on robotski kao da su u pitanju mašine, a ne ljudi. Nažalost, i pored njegovih cifri, umirovljenici danas lošije žive i mogu kupiti manje nego prije osam godina, kad se u obzir uzme struktura njihove potrošačke korpe. Nama konačno trebaju državnici - hrabri, odgovorni, pošteni i stručni političari koji znaju iskreno promatrati brojeve, provoditi stvarne reforme i koji neće varati i petljati vlastiti narod bez obzira koliko realnost bila teška", zaključio je Žuljević.

Kopirati
Drag cursor here to close