BiH ne smije zaostajati

Zovko: Nastavak blokade sredstava će ostaviti BiH kao siroče IPA-e

- Bosna i Hercegovina ne smije zaostajati i biti ostavljena da bude političko sredstvo za one političare koji u ovom parlamentu nemaju pojma što ljudima u Bosni i Hercegovini treba - naglasila je Zovko
Vijesti / Politika | 15. 02. 2023. u 13:31 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski parlament je tijekom ovotjedne plenarne sjednice u Strasbourgu održao raspravu s povjerenikom Oliverom Várhelyijem o osnaživanju politike proširenja EU-a na zapadni Balkan.

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko govorila je o najnovijem stanju u Bosni i Hercegovini te je istaknula nedavno formiranje Vijeća ministara BiH, a čiji je prioritet europski put zemlje.

Zovko je prilikom rasprave pozvala na punu potporu Komisije novom sazivu.

''Bosna i Hercegovina ne smije zaostajati i biti ostavljena da bude političko sredstvo za one političare koji u ovom parlamentu nemaju pojma što ljudima u Bosni i Hercegovini treba'', naglasila je Zovko i dodala da mladi ljudi trebaju iskoristiti potporu EU-a kako bi državu doveli na europski put i oslobodili se uplitanja trećih zemalja.

Zovko je na plenarnoj raspravi također dovela u pitanje poznavanje ustavnog okvira Bosne i Hercegovine kod pojedinih kolega. Istaknula je kako BiH zbog političkih razloga nije imala pristup sredstvima iz IPA-e i pojasnila da su takva sredstva u prošlom mandatu bila preraspodijeljena na druge projekte poput upravljanja migracijama, zaključivši kako će nastavak blokade sredstava ostaviti Bosnu i Hercegovinu kao siroče IPA-e, priopćeno je iz Kluba zastupnika EPP-a u Evropskom parlamentu.

Zovko je od povjerenika zatražila da potvrdi da cijela Bosna i Hercegovina neće dobiti sredstva ako EU jednom dijelu BiH smanji pomoć. Povjerenik Várhelyi nazvao je ovo jednom od velikih dilema jer ono što se događa na jednoj strani zemlje ima utjecaja na drugu. Također je istaknuo kako se nada da će novi saziv Vijeća ministara, koji izgleda ima potporu sva tri konstitutivna naroda, ubrzati potrebne reforme zemlje u ključnim prioritetima, navodi se.

Kopirati
Drag cursor here to close