Mirna Bosna

Žižek: Brinu me Rusi i bošnjačka država

''Manje me brine Hercegovina, više Republika Srpska zbog ruske ekspanzije i, s druge strane, što će se desiti s bošnjačkom državom, koliko će se radikalizirati'', kaže Žižek.
Vijesti / Politika | 19. 01. 2022. u 09:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Milorad Dodik, Republika Srpska, Aleksandar Vućić. To je ta nova osovina iza koje stoji plan konačnog raspada Jugoslavije'', rekao je u intervjuu zagrebačkom Večernjem listu Slavoj Žižek, slovenski filozof.

''Ja sam protiv toga, brinu me umjetne granice. Recimo, neka Srbi imaju Republiku Srpsku, neka Hrvatska dobije Hercegovinu, a sad ću kazati nešto što se možda nekima u Sarajevu neće svidjeti - onda imamo malu autonomnu bošnjačku državu koja u Europi može postati otok malo radikalnijeg islamizma'', kaže Žižek.

No, ističe i kako, ukoliko dođe do bilo kakvih dioba, BiH ne bi bila mirna, ali da ga brinu i Rusi i bošnjačka država.

''Slušajte, srpski su mi prijatelji kazali da već, jer Putinova Rusija provodi ekspanziju, specijalne ruske dobrovoljačke jedinice treniraju u Republici Srpskoj. Znači, postoji snažna vojnička, čak obrambena ruska prisutnost u Republici Srpskoj. Sigurno znate za izreku mirna Bosna? To znači, mi se svađamo, pa prekinemo svađu, vi uzmete pola, ja uzmem pola. Pa mirna Bosna! Ta metafora sad opet dobiva na aktualnosti. Ali, ne! Poslije takve diobe neće biti mirna Bosna. Manje me brine Hercegovina, više Republika Srpska zbog ruske ekspanzije i, s druge strane, što će se desiti s bošnjačkom državom, koliko će se radikalizirati'', kaže Žižek.

Naveo je, između ostalog, kako bi, ako bi sve bilo dogovoreno, čak bio za to.

''Čak se govori da Kosovo ide zajedno s Albanijom, što je apstraktno uzeto logično. Ali afirmacija nacionalne države sad u globalnoj krizi bila bi katastrofalna. Upravo je ta afirmacija glavni razlog zašto nema globalne suradnje. To nisu socijalističke fraze. To mi svi znamo. Ako hoćemo riješiti globalno zatopljavanje, ako hoćemo riješiti pandemiju, suradnja je potrebna. I to ne centralizirana, jer ako bi se uspostavila paneuropska i pansvjetska vlada, možete zamisliti kakva bi to korupcija bila?!'', rekao je, između ostalog, slovenski filozof zagrebačkim novinama.

 

Kopirati
Drag cursor here to close