Postoji napredak

Carl Bildt zakuhao objavom o Sarajevu prije 100 godina

Švedski diplomat na Twitteru je objavio sliku starog Sarajeva s pokrivenim ženama i komentarom 'Postoji napredak'.
Vijesti / Politika | 04. 01. 2019. u 20:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi visoki predstavnik u BiH i nekadašnji premijer Švedske Carl Bildt komentarom na Twitteru razljutio je brojne Bosance i Hercegovce.

Na svom Twitter profilu objavio je sliku Sarajeva s početka prošlog stoljeća, na kojoj se vidi grupa žena pokrivena burkom, uz komentar.

"Postoji napredak u našem svijetu. Ovo je bilo Sarajevo prije jednog stoljeća", napisao je Bilt.

No, njegov komentar odmah je izazvao žestoke reakcije.

Takva je reakcija Mirnesa Kovača, koji je napisao: "Zaista (postoji napredak), ovo je Švedska iz 1930-ih", uz prigodne fotografije iz Bildtove domovine.

Resul Mehmedović, je objavio fotografije vladara i vladarice Austrije na pokopu njegovog oca tijekom 1910-ih: "Da, zaista. Kralj i kraljica na pokopu njegova oca. Kraljica je pokrivena od glave do pete 1916."

"(Ovo je) duboko štetan, uvredljiv i razočaravajući komentar od individue Vašeg profesionalizma i karaktera. Ovo je također Sarajevo od prije pola stoljeća", napisala je Amina Agović i objavila fotografiju iz 1941. kada pokrivena muslimanka u Sarajevu svojim velom sakriva žutu zvijezdu kod svoje komšinice. Žute zvijezde tijekom Drugog svjetskog rata morali su nositi Jevreji na područjima koja su osvojili nacisti i njihovi suradnici.

Kopirati
Drag cursor here to close