Ze-Do kanton

Zenica: Vlast u rukama HDZ-a

Okupljanje opozicije najavio je zenički gradonačelnik Fuad Kasumović, a SDP, Kasumovićev partner na lokalnoj i kantonalnoj razini, stao je iza ove najave.
Vijesti / Politika | 27. 12. 2020. u 10:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako su nakon lokalnih izbora opozicijske stranke najavile rušenje Vlade Zeničko-dobojskog kantona, za sada do toga neće doći, tako bar tvrde iz vladajuće koalicije, izvijestila je Federalna televizija.

Povod za preispitivanje izdržljivosti te koalicije opozicija je našla u rezultatima lokalnih izbora, političkim turbulencijama u drugim kantonima, ali i činjenici da je Vlada ostala bez premijera jer je Mirza Ganić postao gradonačelnik Visokog.

No, za formiranje nove parlamentarne većine u ovom kantonu uvjet je učešće HDZ-a koji, za sada, ne namjerava sudjelovati u prekompoziciji vlasti.

Od početka priče u vezi sa rekonstrukcijom kantonalne Vlade, stavovi vladajuće koalicije SDA-HDZ-A-SDA su jasni - skupštinska većina je stabilna, što se pokazalo i prilikom glasovanja na posljednjoj sjednici.

''Aktualna koalicija nije upitna, izjave opozicionara čista su politička pusta želja'', kaže Miralem Galijašević, predsjednik KO SDA Zenica.

Predsjednik KO A-SDA Zenica Ramo Isak slično poručuje - nema nove parlamentarne većine, ova ostaje do kraja mandata.

Okupljanje opozicije najavio je zenički gradonačelnik Fuad Kasumović, a SDP, Kasumovićev partner na lokalnoj i kantonalnoj razini, stao je iza ove najave. S punom podrškom DF-a, SBB-a, Nezavisnog bloka i Naše stranke, imali bi 16 mandata, što nije dovoljno, pa šansu vide u samostalnim zastupnicima koji su u Skupštinu ušli s liste Nezavisnog bloka, čiji je lider 2018. godine bio upravo sada ponovo nezavisni Kasumović.

DF, koji jedino u ovom kantonu nije u vlasti sa SDA, u skladu sa sporazumom stranačkih vrhova, spreman je biti dio nove većine, ali uz uvjet definirane platforme rada i programskih ciljeva. Imaju, naime, brojne zamjerke na funkcioniranje aktualne vlasti.

Prema svemu sudeći, navodi FTV, do promjena u ovom kantonu teško bi moglo i doći jer su ključevi vlasti u rukama vladajućeg HDZ-a, bez čijeg prisustva ni Klub SBB-a ne bi sudjelovao u punom kapacitetu.

"Mislim da u bi ovo vrijeme bilo zaista najgora stvar koja bi se mogla dogoditi građanima ZDK-a da mi idemo u prepakiranje parlamentarne većine", kaže Ivo Tadić, predsjednik KO HDZ-a BiH Zenica.

Kopirati
Drag cursor here to close