Lova

Zbog neslaganja Viškovića i Krišto prekinuta sjednica Vijeća ministara?!

Banjalučke novine pozivaju se na izvor blizak Vijeću ministara koji navodi kako je problem nastao zbog različitog tumačenja raspodjele novca od PDV-a.
Vijesti / Politika | 10. 03. 2023. u 15:44 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjednica Vijeća ministara BiH koja je jutros prekinuta, nije nastavljena u poslijepodnevnim satima kako je planirano, tako da proračun za sljedeću godinu nije ni razmatran jer je došlo do nesporazuma na relaciji Radovan Višković, premijer Republike Srpske – Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH, objavile su Nezavisne novine.

Potpis

Banjalučke novine pozivaju se na izvor blizak Vijeću ministara koji navodi kako je problem nastao zbog različitog tumačenja raspodjele novca od PDV-a.

"Vlada RS i predsjedavajuća Vijeća ministara BiH različito tumače ono što je dogovoreno na Fiskalnom vijeću. Proračun je napravljen onako kako je definirano fiskalnim okvirom i taj dogovor u Fiskalnom vijeću uvijek prati sporazum članova Fiskalnog vijeća, međutim ovaj put taj sporazum nije potpisan", ispričao je izvor Nezavisnih koji je, kako tvrde novine, blizak Vijeću ministara BiH dodajući da ''svatko različito tumači sporazum koji je navodno postignut na sjednici Fiskalnog vijeća BiH''.

Nezavisne novine navode kako je glavni problem u zahvaćanju prihoda od PDV-a jer prema proračunu koji je planiran za sljedeću godinu, institucije BiH "povukle" bi više od 150 milijuna KM više od PDV-a nego što je to bilo prošle godine.

Prema nekim informacijama, za RS nije sporan iznos ovogodišnjeg proračuna i povećanje od 155 milijuna KM, ali je zatraženo da se iznosi okvira proračuna institucija BiH za sljedeće dvije godine ne govore.

U Ministarstvu financija i trezora BiH nisu željeli ništa reći na ovu temu.

Odluke na čekanju

Fiskalno vijeće usuglasilo je tekst koji podrazumijeva okvir za financiranje institucija BiH u 2023. godini u iznosu od 1.315.400.000 KM, dok je predviđeni iznos financiranja od neizravnih poreza za institucije BiH za 2023. godinu utvrđen u iznosu od 1.020.500.000 KM.

Vijeće ministara BiH je danas, između ostalog, trebalo razmatrati i Nacrt dokumenta okvirnog proračuna institucija BiH za razdoblje od 2023. do 2025. godine te Prijedlog odluke o visini osnovice za obračun plaće zaposlenim u institucijama BiH za 2023. godinu.

Trebao je bi biti razmatran i Prijedlog odluke o visini regresa za godišnji odmor u institucijama BiH za 2023. godinu, kao i Prijedlog odluke o izmjenama i dopuni Odluke o načinu i postupku ostvarivanja prava zaposlenih u institucijama BiH na troškove smještaja, naknadu za odvojeni život i naknadu za privremeno raspoređivanje.

Kopirati
Drag cursor here to close