Reakcije

Zbog izjava o džihadu u BiH traži se smjena veleposlanika BiH pri UN-u

Traži se smjena veleposlanika BiH pri UN-u jer je rekao da je priliv stranih džihadista ozbiljna teroristička prijetnja iz BiH
Vijesti / Politika | 13. 03. 2024. u 13:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nižu se reakcije nakon izjave veleposlanika BiH pri Ujedinjenim narodima u Ženevi Bojana Vujića, koji je jučer na sjednici Vijeća za ljudska prava UN-a rekao da je ''priliv stranih džihadista ozbiljna teroristička prijetnja iz BiH''.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić kaže da veleposlanik Vujić nakon ovakvih neistinitih i neutemeljenih izjava o svojoj zemlji, treba sam podnijeti ostavku.

''U slučaju da to ne uradi sam, morat ćemo pokrenuti proceduru njegove smjene koju nažalost, vrlo vjerojatno, neće biti moguće izvesti zbog načina odlučivanja o ovakvim stvarima definiranim Ustavom BiH jer NSRS može oboriti odluku o smjeni Vujića koja bi bila donesena glasanjem 2:1'', rekao je.

Konzultacije s Cvijanović?

Komšić poručuje da Vujić nije konzultirao ni njega nego ni Denisa Bećirovića kao ni ministra Konakovića, a zaključuje sa sumnjom da je konzultirao i kabinet gospođe Cvijanović.

I iz Stranke demokratske akcije kažu da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine mora smijeniti veleposlanika pri Ujedinjenim narodimaBojana Vujića zbog "njegovog skandaloznog antidržavnog, šovinističkog i islamofobnog obraćanja prepunog laži na Savjetu za ljudska prava UN-a", kazali su.

"Vujićev istup, u kojem gotovo kompletnu bošnjačku političku scenu, ali i predstavnike Islamske zajednice u BiH označava kao potencijalne 'islamske teroriste', a našu državu označava 'najopasnijim izvorom terorizma u Europi', mora dobiti jasan odgovor. Bosna i Hercegovina se mora braniti od klasične velikosrpske nacionalističke propagande. Zbog toga je nužna odlučna reakcija Predsjedništva, ali i Ministarstva inostranih poslova Bosne i Hercegovine", kazali su iz SDA.

''Šešeljevska propaganda''

Navode kako njegov govor podsjeća na tekstove pisane iz SANU devedesetih godina.

"Istupima i lažima sličnim Vujićevom svjedočimo već nekoliko desetljeća, još od vremena Memoranduma SANU-a i šešeljevske propagande prije početka agresije na Bosnu i Hercegovinu. U toj kuhinji je sasvim izvjesno napisano i Vujićevo obraćanje, koje u odnosu na dosadašnju matricu ide i korak dalje pa 'potencijalnim teroristima' naziva i 'bošnjačke učenjake, klerike i političare koji predstavljaju umjerenu demokratsku fasadu'", poručili su.

Vujić tvrdi da Srbi i Hrvati spašavaju Europu od Bošnjaka, koje je označio teroristima.

"To je mnogo puta je ponovljena laž i zamjena teza. Zato je nužno svaki put ponoviti istinu: nisu legalna Vlada BiH i Armija RBiH u Hagu presuđeni za udruženi zločinački pothvat, već su za to presuđena vojna i politička rukovodstva Srbije i Hrvatske i paradržava koje su pokušali uspostaviti u Bosni i Hercegovini. Legalna Vlada BiH predvođena muslimanom Alijom Izetbegovićem je sistematski sprječavala i kažnjavala ratne zločine, a vlade vojske i paravojske samoprozvanih 'zaštitnika Europe' su ih sistematski činile, uključujući masovna etnička čišćenja, koncentracione logore, genocid. Dakle, ako je neko 'spašavao Europu', onda su to bili Bošnjaci i Bosanci, a ne ideolozi i izvršitelji politike i strane kojoj pripada Vujić.

Kažu da je slično bilo i u postdaytonskom vremenu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close