Bivšem predsjedniku FBiH

Završeno suđenje Živku Budimiru

Prvostupanjsku presudu Općinski sud u Sarajevu izreći će za 15 dana.
Vijesti / Politika | 27. 06. 2019. u 23:08 Bljesak.info
Završeno suđenje Živku Budimiru

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čitanjem završnih riječi tužiteljstva i obrane završeno je suđenje bivšem predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru. Desetog srpnja Općinski sud u Sarajevu izreći će prvostupanjsku presudu u ovom predmetu.

Nakon spektakularnog uhićenja, proglašenja državnog suda nenadležnim u ovom predmetu te mijenjanja optužnice, šest godina i dva mjeseca poslije suđenje je završeno pred Općinskim sudom u Sarajevu. Optužnica ga tereti za zloupotrebu položaja, primanje mita i nezakonito posredovanje. Obrana traži oslobađajuću presudu, tvrdeći da je ovo montiran proces.

''On je takav iz tog razloga što je trebalo opravdati moje uhićenje, 30 dana pritvora, a svi se sjećamo da je to uzrokovano mojim odbijanjem rekonstrukcije Vlade FBiH u koju su trebali tada ući HDZ BiH i Fahrudin Radončić, koji je već sjedio na poziciji ministara sigurnosti'', kaže Budimir.

Budimiru se optužnicom na teret stavljaju dva pomilovanja za Adija Karića i Armina Kulovca, za koje je, prema optužnici, uzeo određenu svotu novca, zapošljavanje u Elektroprivredi HZHB u kojem je posredovao Željko Asić i zloupotreba položaja za plaćanje dva odijela u Americi i ručak u restoranu u Jajcu u iznosu od oko 850 maraka. Do spomenutih pomilovanja, kako je navedeno u optužnici, nije došlo, jer je Budimir uhićen u travnju 2013. godine.

''Što se tiče samih kaznenih djela koja se na teret stavljaju optuženom, Tužiteljstvo tvrdi da su ona provedenim brojnim dokazima u potpunosti dokazana'', izjavio je tužitelj Sanin Bogunić.

Prvostupanjsku presudu Općinski sud u Sarajevu izreći će za 15 dana.

Kopirati
Drag cursor here to close