Nešto prihvatili, nešto odbili ...

Završena sjednica Zastupničkog doma PSBiH

Zastupnici su usvojili zahtjev Saše Magazinovića za razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima u Bosni i Hercegovini po hitnom postupku.
Vijesti / Politika | 27. 06. 2022. u 21:00 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH odbio je danas Prijedlog zakona o upisu pripadnosti konstitutivnom narodu, nacionalnoj manjini i ostalim u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač zastupnik Nikola Lovrinović.

Zastupnici su prihvatili negativno mišljenje Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma i Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH o predloženom zakonu, a to po Poslovniku znači da se prijedlog zakona smatra odbijenim.

Kako je predviđao predloženi zakon, podaci bi se mogli upisati u matičnu knjigu rođenih, matičnu knjigu državljana BiH, osobnu iskaznicu, a ako građanin ne želi upisati svoje podatke, matičar bi bio dužan upisati i takvo opredjeljenje.

Za Prijedlog amandmana II. na Ustav Bosne i Hercegovine, koji je predložio poslanik Dženan Đonlagić, danas je obustavljen zakonodavni postupak.

Naime, zastupnici, drugi put, nisu prihvatili negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o prijedlogu ovog amandmana, što prema Poslovniku podrazumijeva obustavljanje zakonodavnog postupka.

Zakonodavni postupak je obustavljen i za Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH, čiji su predlagači zastupnici Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Nada Mladina i Zukan Helez.

Predloženi zakon je predviđao spuštanje cenzusa unutar kandidatskih lista s 20 na 10 posto.

Zastupnici su usvojili zahtjev Saše Magazinovića za razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima u Bosni i Hercegovini po hitnom postupku.

Magazinović je pojasnio da predloženi zakon predviđa kaznu za zauzimanje mjesta predviđenog za invalide, od sadašnjih 40 KM, na 200 KM, čime se razlikuje ovaj prekršaj od parkiranja na trotoar i zelenu površinu.

Prijedlog ovog zakona nije dobio potrebnu entitetsku većinu pa je upućen Kolegiju na usuglašavanje.

Prihvaćen je i zahtjev zastupnika Denisa Zvizdića za razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine po hitnom postupku.

Zvizdić je kazao da predloženi zakon predviđa obustavu plaća za one koji ciljano blokiraju rad Parlamenta, odnosno parlamentarnih komisija, odnosno za nedolazak na sjednice parlamenta i komisija, što je i obaveza i pravo, po Poslovniku Zastupničkog doma.

Ovaj prijedlog zakona nije dobio potrebnu entitetsku većinu pa je i on upućen Kolegiju na usuglašavanje.

Prihvaćeno je da se Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o obrani Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanica Mirjana Marinković-Lepić, kao i da se Prijedlog zakona o dopuni Zakona o javnim nabavkama, koji je predložio poslanik Adil Osmanović, razmatraju po skraćenom zakonodavnom postupku.

Predstavnički dom prihvatio je zastupničku inicijativu Aide Baručije, Saše Magazinovića, Edite Đapo, Dženana Đonlagića, Jasmina Emrića, Mirjane Marinković-Lepić i Šemsudina Mehmedovića kojom se Vijeće ministara BiH obavezuje da najkasnije u roku od 60 dana pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi izmjene Krivičnog zakona BiH kojim će se napad na novinare/novinarke tretirati kao posebno krivično djelo.

Zastupnički dom imenovao je Elvisa Kondžića za direktora i Damirku Mioč i Rada Ristovića za zamjenike direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Usvojena je zastupnička inicijativa Saše Magazinovića kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da Međunarodnoj fondaciji za razmjenu organa Eurotransplant uputi pismo namjere za pridruživanje BiH Eurotransplantu.

Zastupnici su dali suglasnost i za nekoliko međunarodnih sporazuma, ugovora i protokola.

Kopirati
Drag cursor here to close