Sastanak u dobroj atmosferi

HDZ i SDA na korak do koalicije na svim razinama

Sastanak HDZ-a i SD-a je protekao u dobroj atmosferi
Vijesti / Politika | 13. 02. 2019. u 16:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanstvo Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH predvođena predsjednikom stranke Draganom Čovićem održala je sastanak u Središnjici Stranke demokratske akcije (SDA) u Sarajevu s izaslanstvom SDA koju predvodi predsjednik te stranke Bakir Izetbegović.

Sastanak u dobroj atmosferi

"Još jedan sastanak u jednoj dobroj atmosferi. Mislim da smo napravili još jedan korak ka ulasku u koaliciju na svim razinama, na županijskoj razini je to već krenulo. Cijenim da ćemo u prvoj polovini ožujka imati već definirane koalicije. Bilo je riječi i o prioritetima na koje se treba fokusirati, europski put BiH, NATO put BiH, razvoj gospodarstva, brzo kreiranje novih radnih mjesta, izgradnja infrastrukture, zaustavljenje odlaska mladih ljudi iz BiH. Poseban detalj je bio je konstituiranje novog saziva u Domu narodu Parlamenta FBiH. Cijenim da bi mogli već u prvoj polovini idućeg tjedna imati konstituiranje Doma naroda. Atmosfera je bila dobra što je za nas vrlo važno i mislim da idemo u pravom smjeru", kazao je Izetbegović, a prenosi N1.

Video: Sastanak SDA-HDZ

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je da je razgovarano o suradnji dvije stranke, euroatlantskom putu i uspostavi vlasti u BiH.

Suradnja nužna

"Što se tiče suradnje dvije stranke, ona je nužna za BiH i na tome trebamo zajedno raditi. Mislim da je suradnja ove dvije stranke važna za očuvanje naroda i Bosne i Hercegovine i poboljšanje odnosa. Bojim se da je napravljna jedna velika šteta u proteklom vremenu, zadnjih godinu i pol vremena, upravo suradnji dvije stranke, pa se to pomalo prenese na predstavnike dva naroda u cjelini. Trebamo tražiti rješenja s partnerima kako napraviti iskorak", kazao je Čović.

"Želimo i da vanjska politika bude točno određena, te da što prije formiramo vlast. Europski i NATO put nemaju alternative i svaki predstavnik HDZ-a. Što se tiče Vijeća ministara to moramo odraditi odmah. Što se tiče fedralne raznine, čim središnje izborno povjerenstvo da dozvolu i vjerujem da ćemo imati do kraja tjedna uspostavljen Dom naroda.

SNSD treći partner

Mislim da imamo dovoljno dobre većine i da smo stvorili dobar ambijent. Radili smo danas u korektnoj atmosferi. SNSD je treći partner, to je evidentno, osnova svega će biti socio-ekonomska politika. Kandidatski status BiH za EU trebalo je biti već prošle godine, ali nije uvojen izborni zakon, tako da su iste stvari i danas ispred nas.", rekao je Čović i dodao:

"Ja sam upoznao kolege danas da sam razgovarao i s gospodinom Dodikom, s gospodinom i Radončićem, ali o bloku iz bošnjačkog naroda neće odlučivati HDZ, već onaj tko ima legitimitet", rekao je Čović, a prenosi RadioSarajevo.ba.

"HDZ nikada nije uvjetovao tko će činiti bošnjacki korpus, mi ćemo razgovarati sa SBB, PDA i drugim, ali nećemo tražiti da nastupju kao blok. SDA je rekla da - svima, a stranke SBB i SDA su surađivale odlično, bilo je nervoze i frustracije od strane gospodina Radončića", zaključio je Izetbegović.

Kako riješiti pitanje NATO-a sa SNSD-om

"Razgovarali smo i dobili smo kao rezultat volje građana srpskog naroda, SNSD je nezaobilazan partner i partner bez kojeg ne može vlast. To je pitanje oko kojeg partneri trebaju pronaći zajedni dogovor. Treba razgovarati. Imamo jasne stavove svi i oko svega možemo razgovarati", rekao je Čović.

"Aktivacija MAP-a kroz godine nije članstvo u NATO-u i nadamo se da će SNSD odustati od uvjetovanja i da ćemo zajedno pronaći put, a samo članostvo u NATO-u je nešto o čemu će biti još rano odlučivati", rekao je Izetbegović.

Programska koalicija

"Mi i dalje nemamo izbornog zakona, a Ustavni sud nam je to naložio. Nikad više predstavnik hrvatskog naroda, neće dozvoliti da brojniji narod bira predstavnike hrvatskog naroda. Netko se može ljutiti, ali ne smije doći da neko drugi bira. Ovo je jedan pristup traženja partnera i madam se da će se sve uskoro završiti proces. Da konačno krenemo naprijed", rekao Čović i dodao da će koalcija biti programska, a ne matematička.

Kopirati
Drag cursor here to close