Borba za Kataloniju

Zatvorena birališta u Kataloniji, 760 ozlijeđenih

Birališta su zatvorena u osam sati, a glasačke kutije navodno su premještene na tajne lokacije.
Vijesti / Politika | 01. 10. 2017. u 21:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U 20 sati zatvorena su birališta u Kataloniji gdje su se tijekom nedjelje stanovnici izjašnjavali o nezavisnosti unatoč sudskoj zabrani referenduma i intervenciji policije iza koje je ostalo 760 ozlijeđenih a među kojima i 12 policajaca.

Tijekom noći očekuju se izjave katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta te objava rezultata koje španjolska vlada ne priznaje. Sam referendum bio je protivan španjolskom ustavu a javnosti će se obratiti španjolski premijer Mariano Rajoy u Madridu.



Španjolska policija objavila je da je od jutra zatvorila 92 škole gdje su se nalazile biračke kutije nakon što autonomna katalonska policija nije reagirala.

Državno odvjetništvo moglo bi podići tužbu protiv te "političke policije", navode novine El Pais pozivajući se na izvore u pravosuđu. U drugim školama, poput osnovne uz ulicu La Rambla u centru Barcelone izjašnjavanje je nastavljeno nakon što je bio srušen informatički sustav.

Regionalna vlada objavila je u nedjelju navečer da je policija zatvorila 319 glasačkih mjesta. Katalonska vlada planirala je glasovanje na 2300 biračkih mjesta no ostalo je nepoznato koliko ih je bilo otvoreno.

Nastojeći maknuti zagovornike referenduma koji su mirnim otporom blokirali ulaze u škole policija je koristila gumene metke i pendreke ozlijedivši stotine građana. U sukobu je ozlijeđeno devet policajaca te su četiri osobe privedene od kojih jedna maloljetna. Liječničku pomoć zatražilo je 760 osoba, izvijestila je katalonska medicinska služba.

Glasnogovornik katalonske vlade kazao je kako će španjolska vlada odgovarati pred međunarodnim tijelima zbog nasilja.

"Španjolska država vrlo se kompromitirala i završit će na međunarodnim sudovima", kazao je Jordi Turull na konferenciji za novinare. On je dodao da slijedi prebrojavanja milijuna glasova no ne zna kada će to biti dovršeno.

Španjolski premijer: Referendum se nije dogodio

Premijer Španjolske se večeras, nakon zatvaranja birališta u Kataloniji, obratio javnosti, poručivši da danas nije održan referendum.

''Nikakav referendum nije održan danas u Kataloniji. Brojni Katalonci bili su prevareni jer je referendum nelegalan i neustavan. Većina katalonskog naroda nije željela sudjelovati u ovome i o tome nema rasprave. Većina Katalonaca dokazala je da poštuje zakon'', rekao je Mariano Rajoy, nakon čega su ljudi okupljeni u Barceloni, koji su pratili njegovu konferenciju preko velikog ekrana, počeli bijesno vikati.

Naime, katalonska vlada je nedavno objavila podatke ankete prema kojoj je 70 posto građano željelo referendum. Prema istoj anketi samo 41 posto Katalonaca želi neovisnost.

Pohvalio policiju

Premijer je usput pohvalio policiju, rekavši da je štitila zakon, te se zahvalio EU na potpori.

''Ne možemo dopustiti da 40-godišnji napredak nestane pod ucjenom. Danas svi imamo razlog vjerovati demokraciji. Ovo je samo naštetilo našem suživotu. Nudim dijalog, unutar zakona. Očekujem od Katalonaca da se odreknu ovoga što su napravil'', rekao je.

“Mogu vam reći ono što već znate, a to je da danas nismo imali referendum za samostalnost Katalonije. Vidjeli smo jednu epizodu strategije protiv vladavina prava i demokratičnosti. Neki su pokušali oduzeti glas onih koji misle drugačije. Vidjeli smo ponašanja koja su u suprotnosti sa svim demokratskim načelima i ona nikada ne bi trebala biti ponovljena”, rekao je Rajoy.

Dodao je kako su za današnja događanja odgovorni “oni koji su se zalagali za podrivanje vladavine zakona”. Birališta su zatvorena u osam sati, a glasačke kutije navodno su premještene na tajne lokacije.

  • Policija, prema nalogu španjolske vlade, cijeli dan pokušava zaustaviti održavanje referenduma, pritom često koristeći nasilne metode. Na društvenim mrežama mogu se vidjeti videi i fotografije koji prikazuju policiju koja na građane puca gumenim mecima, gura ih, tuče, povlači divljački za kosu u pokušaju da ih udalji s mjesta birališta.
  • Od 2000 birališta diljem Katalonije, španjolska policija je uspjela zatvoriti 336 lokacija.
  • Prema podacima katalonskog ministarstva zdravlja, dosad je ozlijeđena 761 osoba, od čega su dvije ozbiljno
  • Zaplijenjeni su milijuni glasačkih listića
  • Iako je reakcija policije u Barceloni brutalna, u većini mjesta diljem Katalonije glasanje prolazi uglavnom mirno, bez policije
Kopirati
Drag cursor here to close