Poklon Lavrovu

Zatvoren predmet: Dodikova "Ikona" nije ukrajinska

Navedena ikona ne nalazi u Državnom registru nacionalne kulturne baštine te nisu pronađeni dokazi koji bi ukazivali da je navedeno umjetničko djelo nezakonito premješteno, priopćeno je iz Generalnog tužiteljstva Ukrajine.
Vijesti / Politika | 18. 09. 2023. u 11:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo BiH je nakon gotovo tri godine zatvorilo predmet "Ikona" i donesena je naredba o neprovođenju istrage. 

"Tužiteljstvo BiH je od Generalnog tužiteljstva Ukrajine, dobilo odgovor po zamolnici za Međunarodnu pravnu pomoć u kojem se navodi da se navedena ikona ne nalazi u Državnom registru nacionalne kulturne baštine te da nisu pronađeni dokazi koji bi ukazivali da je navedeno umjetničko djelo nezakonito premješteno, ukradeno s teritorije Ukrajine i da ima izuzetnu umjetničku vrijednost, niti da pripada nacionalnom kulturnom nasljeđu Ukrajine i da je nacionalna vrijednost, nakon čega su istražitelji u Ukrajini zatvorili navedeni postupak", rečeno je "Nezavisnim" u Tužiteljstvu BiH.

Domaći, regionalni i svjetski mediji brujali su danima o ikoni koja je navodno ukradena iz Ukrajine i završila u rukama Milorada Dodika, tadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, a koji ju je zatim poklonio šefu ruske diplomacije Sergeju Lavrovu.

Kada je Ukrajinsko veleposlanstvo u BiH obavijestilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH da imaju sumnje da je ikona kulturno blago Ukrajine i da zahtjevaju povratak ikone, nije dugo trebalo da Lavrov vrati poklon u BiH.

Od kada je Tužiteljstvo BiH formiralo predmet "Ikona" jedino je priopćeno da je saslušan određeni broj svjedoka. Među njima su Dodik i veleposlanik BiH u Rusiji Željko Samardžija, ali ne kao osumnjičeni.

Kopirati
Drag cursor here to close