2021.

Zastupnički dom prihvatio prijedlog zakona o financiranju Grada Mostara

Amandman zastupnice Prlić odobren je većinom glasova, pa je postao sastavni dio akta čiji je puni službeni naziv Prijedlog zakona o dopuni Zakona o proračunima FBiH.
Vijesti / Politika | 29. 12. 2020. u 22:06 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je večeras većinom glasova na sjednici Prijedlog zakona kojim se rješava pitanje financiranja Grada Mostara za iduću godinu.

Zastupnica Lana Prlić je amandmanom zatražila da za Mostar bude donesena odluka o privremenom financiranju, a da proračun za 2021. izglasa novi saziv Gradskog vijeća po konstituiranju budući da su u tom gradu, nakon više godina, nedavno održani lokalni izbori.

Većina odborila

Amandman zastupnice Prlić odobren je većinom glasova, pa je postao sastavni dio akta čiji je puni službeni naziv Prijedlog zakona o dopuni Zakona o proračunima FBiH.

Prije Prijedloga ovog zakona, zastupnici su odobrili Prijedlog proračuna FBiH za sljedeću godinu, kao i Prijedlog pratećeg zakona o izvršavanju tog proračuna.

Na istoj sjednici, zastupnik HDZ BiH Mario Mikulić izdvojio je neke od značajnih stavki iz predloženog proračuna Federacije BiH za 2021. godinu koje se, prije svega, odnose na mlade.

Milijuni za mlade

Mladi u Federaciji BiH i iduće će godine, zahvaljujući podršci federalne Vlade, lakše do rješenja stambenog pitanja. Unatoč krizi izazvanoj pandemijom koronavirusa, subvencije u iznosu od 25 milijuna maraka za kredite za stambeno zbrinjavanje, stavka su koja se, također, našla u proračunu za iduću godinu, koji je usvojen na sjednici Parlamenta FBIH.

 „Ovakva pogodnost, uvelike će olakšati osamostaljivanje mladih ljudi i dati im poticaj za ostanak u BiH. Nadam se kako je ovo tek početak u našoj borbi za bolji život i perspektivu mladog čovjeka“, kazao je, između ostalog, u svom govoru zastupnik Mikulić. 

Na mlade ljude pozitivno bi trebala utjecati i stavka u proračunu od 50 milijuna maraka koja se odnosi na zapošljavanje i samozapošljavanje, koja ranijih godina nije bila planirana u proračunu.

„Ova stavka veliki je iskorak u mjerama zapošljavanja, što je u vremenu kojem živimo, za sve ljude, a osobito mlade iznimno važno. Značajno će utjecati i na podizanje gospodarstva u Bosni i Hercegovini koje je posljednjih mjeseci pretrpjelo ogromne štete“, naglasio je zastupnik Mikulić.

Kopirati
Drag cursor here to close