U Parlamentu FBiH

Zastupnici glasovali protiv amandmana za obrazovanje autistične djece

Majke koje su članice udruga djece i osoba s autističnim spektrom i drugim poteškoćama u razvoju su plakale nakon što su saznale za ovakvu odluku zastupnika.
Vijesti / Politika | 17. 01. 2018. u 22:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnički dom Parlamenta FBiH danas nije podržao amandmane na proračun FBiH kojim bi se djeci s autističnim spektrom osiguralo pravo na obrazovanje.

Zastupnik Demokratske fronte Dževad Adžem, koji je predložio amandman, kazao je kako je razočaran ovakvom odlukom zastupnika stranaka SDA-a i HDZ da glasaju protiv iako je pravo na obrazovanje definirano Ustavom FBiH, a naša zemlja potpisnica Međunarodne konvencije o pravima djeteta. Samo 34 parlamentarca su glasovala "za", ali nije bilo potrebne većine.

"Ova tema me kao čovjeka pogađa i neću odustati od ove priče pogotovo nakon toga što sam vidio kroz kakve faze prolaze ti ljudi, koja je ljubav prema toj djeci, a s druge strane kakav je to užasan odnos onih koji bi trebali pare koje su građani dali u ovaj proračun vratiti i pomoći tim ljudima da na kraju imaju ono što bi trebali imati kroz Ustav. Šest zakona je palo na Ustavnom sudu, a ovo je još jedan slučaj gdje se ne poštuje Ustav i konvencije. To pokazuje da službeni predstavnici građana koji su direktno imenom i prezimenom izabrani da brane interese građana u suštini su ih izdali", rekao je Adžem za Klix.ba.

Ističe kako se sada postavlja pitanje kakva je to država u kojoj se oni koji se ne mogu izboriti za svoja prava nema mehanizme da im učini život barem u promilima bolji. Majke koje su članice udruga djece i osoba s autističnim spektrom i drugim poteškoćama u razvoju su plakale nakon što su saznale za ovakvu odluku zastupnika, prenosi ovaj sarajevski portal.

"One ulažu ogromna sredstva na preglede, terapije i sve što je potrebno za njegu. Taj materinski odnos koji majka ima prema djetetu ovaj parlament bi morao imati prema svim građanima jer ako ga nema onda sve drugo nema smisla", kazao je.

Adžem je razgovarao s potpredsjednikom FBiH Milanom Dunovićem o mogućnosti pokretanja apelacije i načina da se zaštite marginalizirane grupe građana i djece s poteškoćama u razvoju.

"Nitko se ne može osloniti na državu koja ne poštuje zakone, Ustave itd. To je i pitanje sigurnosti, da li se iko od nas može pouzdati u ovakve institucije?", zaključio je Adžem, a prenosi Klix.ba.

Na današnjoj sjednici nije riješen ni problem RVI boraca koji su tražili povećanje financijskih primanja za tuđu njegu i pomoć ovoj kategoriji iako je taj isti parlament naložio Vladi FBiH da to riješi još na sjednici održanoj 26. rujna.

Kopirati
Drag cursor here to close