Do koga je ?

Zašto niko nije krivično odgovarao za nepoštovanje odluka Ustavnog suda BiH?

Nepoštovanje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine povlači krivičnu odgovornost, ali još nitko nije odgovarao.
Vijesti / Politika | 02. 06. 2022. u 07:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nepoštovanje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine smatra se krivičnim djelom, a sankcije su propisane Krivičnim zakonom. Usprkos tome, do sada nitko u BiH nije krivično odgovarao za nepoštovanje odluka Ustavnog suda.

Nepoštovanje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine povlači krivičnu odgovornost, ali još nitko nije odgovarao. Odvjetnik Vlado Adamović kaže da je razlog za to, s jedne strane, pravdanje Tužiteljstva da je teško provesti istrage u takvim slučajevima, a s druge parlamentarci, koji, kako navodi, kažu da im nitko ne može nametati kako će oni glasovati.

Vlado Adamović, odvjetnik: "I kod tužiteljstva i kod parlamentaraca postoji jedan očigledan propust očiglednog, a to je da tužitelji moraju početi pozivati redom odgovorne osobe koje su zadužene za provedbu odluka Ustavnog suda i tim sustavom eliminacije konačno doći do toga tko spriječava izvršenje. Bez obzira na to što parlamentarci imaju pravo na slobodu mišljenja da se ovdje ne radi o provedbi slobode mišljenja nego se radi o provedbi sudske odluke."

Na upit, zašto nema sankcioniranih, iz Tužiteljstva BiH odgovaraju da je najčešća prepreka za izvršenje Odluka Ustavnog Suda BiH u zakonodavnim tijelima BiH i njenih entiteta i da se sastoji u nemogućnosti ili nedostatku političke volje da se donesu zakonodavne odluke.

Ako se ne poštuju odluke Ustavnog suda onda je kraj jednom društva, upozoravaju pravni eksperti.

Josip Muselimović, odvjetnik, kaže: "Da ne bi došao taj kraj državno tužiteljstvo na svim razinama mora reagirati i moraju sankcionirati one koje koji ne poštuje odluke Ustavnog suda."

Arben Murtezić, direktor Centra za edukaciju sudaca i tužitelja u FBiH, ističe: "Meni zaista nije poznato da li je u drugim zemljama, naročito razvijenim došlo do toga da se ne poštuju odluke Ustavnog suda i da je moralo doći do krivičnog gonjenja."

Sulejman Tabaković, odvjetnik, navodi: "Tko bi trebao odgovarati za ono što se ne provodi? Parlament BiH koji bi morao promijeniti zakone u skladu sa presudama. O tome se radi. To nije kažnjivo djelo, Parlament je dužan na temelju presuda Ustavnog suda izmjeniti zakonodavstvo''.

Da je bilo samih istraga u ovakvim slučajevima, podsjeća potpredsjednik NSRS, Milan Petković.

"Osobno sam bio predmet jedne takve istrage vezano za sam postupak referenduma koj je proveden u RS. To je bia čak i podignuta optužnica, ali je Sud BiH pravilno odbacio takvu optužnicu. Ukoliko NS u dobroj vjeri i u skladu sa svojim ovlaštenjima donese neki zakon koji je eventualno neustavan , to ne znači da ne poštuje ili ne izvršava sudsku odluku."

U Tužiteljstvu podsjećaju da se krivičnim djelom Neizvršenje odluke Ustavnog suda BiH kao mogući izvršitelji krivičnog djela inkriminiraju službene osobe u Institucijama BiH, entiteta ili Brčko distrikta.

Kopirati
Drag cursor here to close