Dodik i Ustavni sud

Zastava BiH na sudu

U svom zahtjevu Dodik ne spori izgled i oblik zastave, niti bilo koju odredbu Zakona o zastavi, već su mu sporne procedure prilikom donošenja izmjena i dopuna Zakona o zastavi iz 2004. godine kada su one usvojene bez potvrde Predsjedništva BiH.
Vijesti / Politika | 14. 07. 2021. u 11:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH naći će se na plenarnoj sjednici Ustavnog suda BiH, koja će početi u četvrtak, najavljeno je iz ovog suda.

Dodik je 7. studenog 2019. godine podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH sa zahtjevom za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH, piše Srna.

Dodik ne spori izgled i oblik

U svom zahtjevu Dodik ne spori izgled i oblik zastave, niti bilo koju odredbu Zakona o zastavi, već su mu sporne procedure prilikom donošenja izmjena i dopuna Zakona o zastavi iz 2004. godine kada su one usvojene bez potvrde Predsjedništva BiH.

U priopćenju se pojašnjava da se u zahtjevu navodi da je Parlamentarna skupština BiH 2004. godine usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH, ali da on nije potvrđen od Predsjedništva BiH, iz čega proizlazi da nije u skladu s Ustavom BiH, odnosno da prilikom njegovog donošenja nije ispoštovana Ustavom propisana procedura iz citiranog člana jedan stav šest Ustava BiH.

"Imajući u vidu navedeno, sve mijenjane i dopunjavane odredbe Zakona iz 2004. godine nisu u skladu sa Ustavom BiH zato što tekst usvojen od Parlamentarne skupštine BiH nije na snazi jer nije potvrđen od Predsjedništva BiH. Slijedom navedenog, tražim da Ustavni sud BiH provede postupak ocjene ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH /`Službeni glasnik BiH` broj 23/04/, koji nije usvojen u skladu s članom 1.6. Ustava BiH, što dalje podrazumijeva da izmjene Zakona iz 2004. godine nisu usvojene", navedeno je u zahtjevu srpskog člana Predsjedništva BiH.

Lokacije za zastave

U zahtjevu se navodi i da se odredbe koje se nalaze u neustavnom Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH odnose na određivanje lokacija na kojima se ističe zastava BiH, kao i na novčane kazne zbog njenog neisticanja.

Srpski član Predsjedništva predložio je Ustavnom sudu BiH da shodno Ustavu i Pravilima Ustavnog suda BiH donese odluku prema kojoj navedeni Zakon nije u suglasnosti s članom jedan stav šest Ustava BiH zbog čega se isti ukida i njegove ukinute odredbe prestaju važiti, te da se naloži Parlamentarnoj skupštini BiH da narednog dana od dana objavljivanja odluke pokrene proceduru kojim će Zakon biti usklađen s Ustavom BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close