Kad Avaz opere

Zapis o Izetbegoviću: Umišljeni diktator ostao je sam

''Umišljeni diktator, samozvani gospodar života i smrti u Sarajevu, ostao je sam'', piše u Avazovom komentaru novinar Fadil Mandal.
Vijesti / Politika | 29. 10. 2018. u 10:31 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Politički gubavac u izoliranom kontejneru. Piše tako Dnevni avaz o čelniku SDA i još uvijek aktualnom bošnjačkom članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću analizirajući njegove pozive za koaliranje navodeći kako se radi samo o strahu da se ne izgubi vlast.

''Umišljeni diktator, samozvani gospodar života i smrti u Sarajevu, ostao je sam'', piše u Avazovom komentaru novinar Fadil Mandal.

Rezultati izbora pokazuju da SDP i SBB s partnerima imaju uvjerljivu i dovoljnu većinu zastupnika da mogu na svim razinama formirati vlast bez SDA, piše Avaz te navodi kako se ''lažna teza Bakira Izetbegovića da SDA, kao relativni pobjednik i osumnjičeni kradljivac listopadskih izbora, mora biti dio buduće vlasti, suočena s valjanim i lako provjerljivim argumentima ruši kao kula od karata''.

Navodeći primjere Slovenije, Makedonije i Srbije, AQvaz piše kako ''činjenice o formiranju vladajućih koalicija u bliskom bosanskom susjedstvu, ali i nekim ranijim aranžmanima kod uspostave vlasti u samoj BiH, svjedoče da je Izetbegović obični politički manipulator''.

''Javnosti u BiH još su u svježem sjećanju razgovori koje su prije Četiri godine u Centrali SDA u Sarajevu vodili tadašnji relativni izborni pobjednici, Bakir Izetbegović i Milorad Dodik. SNSD je bio najjača stranka u RS i imao je najviše zastupnika (6) u Zastupničkom domu BiH. To, međutim, nije spriječilo Izetbegovi da isključi Dodika iz vlasti na državnoj razini i zagrli SDS, koji je i u RS i na razini BiH imao manje glasova i zastupnika od SNSD-a. Slično je svojevremeno, nakon izbora 2010. godine, postupio tadašnji lider SDP-a Zlatko Lagumdžija, koji je u koaliciji sa SDA izbacio iz entitetske i državne vlade HDZ, koji je bio uvjerljivi pobjednik u hrvatskom biračkom tijelu - u Parlamentu BiH HDZ je tada imao 3 zastupnika, a u Parlamentu Federacije BiH 12 zastupnika, dok je njegov glavni rival HDZ 1990 u koaliciji s HSP-om u Federalnom parlamentu imao 5, a u državnom 2 zastupnika'', navodi Avaz.

Sarajevske novine pišu kako je ''providna mantra o opasnom zaobilaženju relativnog izbornog pobjednika samo dimna zavjesa iza koje se, osim paničnog straha od gubljema poluga vlasti, krije i strah od odgovora na sve glasnija pitanja i u samoj SDA zašto nitko više ne želi ući u koaliciju sa ovom strankom''.

''Džaba vreće novca i privilegije koje se već obilato nude potencijalnim prebjezima i saveznicima. Nestao je i strah od ucjena, pritisaka i montiranih optužnica obavještajno-policijsko-političkog podzemlja koje Bakir usmjerava i kontrolira. Umišljeni diktator, samozvani gospodar Života i smrti u Sarajevu, ostao je sam'', napisao je Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close