Crnadak

Zanmljiva godina kada je u pitanju odnos BiH i NATO saveza

Istaknuo je da je NATO veoma važan faktor na međunarodnoj sceni, te da je interes BiH da ima jednu vrstu partnerstva s tim vojnim savezom.
Vijesti / Politika | 10. 01. 2019. u 16:03 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak vjeruje da će BiH u ovoj godini dobiti kandidatski status, kao i da je očigledno da će biti veoma zanimljiva kada je u pitanju odnos s NATO savezom.

Istaknuo je da je NATO veoma važan faktor na međunarodnoj sceni, te da je interes BiH da ima jednu vrstu partnerstva s tim vojnim savezom.

''Očigledno je da će o prvom godišnjem programu MAP odlučivati novi saziv Vijeća ministara'', rekao je Crnadak na konferenciji za novinare u Banja Luci ističući da oni koji su preuzeli određene međunarodne obveze, kada je u pitanju taj vojni savez, ne mogu reći da to više ne važi.

Kandidatski status BiH s EU je, dodao je, važan zbog velikih privilegija, pristupa fondovima i to može da donese velike benefite bh. građanima.

Crnadak je istaknuo da je važno da regionalna suradnja ostane drugi vanjski prioritet BiH, a uvjet za to je ukidanje ''srednjovjekovnih trošarina'', od 100 posto na svu robu iz BiH i Srbije, koje su uvele vlasti u Prištini.

''Nadam se da će Brisel i drugi nadležni faktori zahtijevati da se ta nedemokratska i necivilizacijska mjera Prištine ukine'', istaknuo je ministar vanjskih poslova BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close