Reagiranja

Žandarmerija pod budnim okom stranaca

Iz Veleposlanstva SAD u Sarajevu poručili su da će Sjedinjene Države će nastaviti pomno pratiti žandarmeriju…
Vijesti / Politika | 25. 09. 2019. u 12:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Umjesto što teže dodatno militarizirati policiju Republike Srpske, vlasti bi se trebale fokusirati na profesionalnost, odgovornost i suradnju policije RS-a s drugim agencijama za provođenje zakona u BiH'', poručili su iz Ureda visokog predstavnika naglasivši kako entitet Republika Srpska, kao i cijela Bosna i Hercegovina, treba manje policije i manje oružja, a ne više.

Iz Veleposlanstva SAD u Sarajevu poručili su za N1 da će Sjedinjene Države će nastaviti pomno pratiti žandarmeriju Republike Srpske i sve druge nove policijske strukture u BiH kako bi osigurale da one djeluju konzistentno, u skladu s ovim ciljevima.

Slično kažu i iz Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini.

''Funkcioniranje agencija za provođenje zakona u BiH važno je za integraciju BiH u EU. To je potvrđeno u Mišljenju Komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, u kojem je istaknuto da su agencije za provođenje zakona fragmentirane i podložne neprimjerenom političkom uplitanju. U Mišljenju se traži jača suradnja između agencija za provođenje zakona. S tim u vezi, Europska unija će nastaviti pomno pratiti razvoj događaja u oblasti vladavine prava, uključujući funkcioniranje žandarmerije RS-a'', kazala je za N1 Jamila Milović-Halilović, glasnogovornica Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH.

Poručuju da EU trenutno upravlja sa gotovo 15 milijuna eura kako bi podržala vladavinu prava u BiH kroz tekuću i planiranu pomoć, s ciljem jačanja suradnje, koordinacije i efikasnosti policijskih struktura u BiH u skladu sa standardima Evropske unije i međunarodnim standardima.

 

Kopirati
Drag cursor here to close