Duška Jurišić

Zamjenica ministra traži Sattlerovu pomoć

Ona je Sattlera podsjetila da je jedan od uvjeta koje je EU postavila da je Bosna i Hercegovina dužna zajamčiti slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara.
Vijesti / Politika | 07. 03. 2023. u 14:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Duška Jurišić, zamjenica ministra ljudskih prava i izbjeglica, pozvala je Johanna Sattlera, specijalnog predstavnika Europske unije u Bosni i Hercegovini, da zatraži od nadležnih u Republici Srpskoj da Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakonika Republike Srpske povuku s dnevnog reda sa sjednice Narodne skupštine Republike Srpske održane u ožujku.

"Ponuđena rješenja u izmjenama i dopunama Kaznenog zakona Republike Srpske sasvim sigurno će značajno ugroziti ne samo slobodu izražavanja i egzistenciju medija nego svakog građanina", rekla je Jurišić.

Ona je Sattlera podsjetila da je jedan od uvjeta koje je EU postavila da je Bosna i Hercegovina dužna zajamčiti slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara. Jurišić smatra da u najvećoj mjeri otud proizilazi i obaveza međunarodnih aktera da utječu da se ovaj zakon povuče s dnevnog reda dok se o predloženim izmjenama ovog zakonskog akta ne obavi kvalitetna javna rasprava u koju će aktivno biti uključeno civilno društvo, te dobije mišljenje Venecijanske komisije, odnosno Europske komisije za demokraciju kroz pravo, kojoj će se obratiti nadležne institucije.

Podsjećamo, Vlada RS planira vratiti klevetu i uvredu u kazneni zakon tog entiteta što je izazvalo brojna negodovanja u javnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close