Zloupotreba

Zamazali su nam oči s naših 200 milijuna KM. Zasad

TI BiH je također pratio nepravilnosti vezane za objavu biračkih popisa nakon čega je utvrđeno da šest lokalnih zajednica nije objavilo biračke popise na propisan način…
Vijesti / Politika | 19. 07. 2022. u 14:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Monitoring predizbornih aktivnosti političkih subjekata u Bosni i Hercegovini koji provodi Transparency International u BIH (TI BiH) već pokazuje da su brojni kandidati i stranke spremne na sve otvoreniju zloupotrebu javnih resursa i političku promociju. 

Terenski promatrači koje je TI BiH angažirao za potrebe praćenja su zabilježili brojne primjere očigledne zloupotrebe, kao što je promocija poštanskih markica koju su „Pošte Srpske“ organizirale na privatnom imanju potpredsjednika NSRS Milana Petkovića, koji je i kandidat „Ujedinjene Srpske“ za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH. Promociji je, navodi TI, prisustvovao i njegov stranački kolega i direktor ovog poduzeća Miladin Radović, koji je također kandidat na predstojećim izborima a događaj je promoviran putem javnog servisa RTRS i službenih profila te stranke na društvenim mrežama.

Sličnu pojavu spornog djelovanja političkih subjekata predstavlja i posjeta šefa ureda načelnika općine Ugljevik, Radislava Jovičića, tradicionalnoj lilijadi tijekom koje je uručivao poklone djeci, pri čemu je promovirana njegova kandidatura za predsjednika Republike Srpske ispred stranke DNS.

Video: Obitelj Grabo - Mi i Vi

Osim zloupotreba javnih resursa za osobnu i stranačku promociju, stranke su počele i s plaćenom promocijom i oglašavanjem, iako to Izborni zakon izričito zabranjuje u periodu od raspisivanja izbora do zvaničnog početka izborne kampanje (30 dana prije održavanja izbora). TI BIH je zbog toga podnio prijave Središnjem izbornom povjerenstvu protiv 13 političkih subjekata i kandidata zbog preuranjene kampanje, mahom plaćenog oglašavanja na društvenim mrežama.

TI BiH je također pratio nepravilnosti vezane za objavu biračkih popisa nakon čega je utvrđeno da šest lokalnih zajednica nije objavilo biračke popise na propisan način dok je u još šest općina i gradova uočeno da se na biračkim popisima nalaze preminule osobe, što je sve prijavljeno SIP-u.

Tijekom dosadašnjeg monitoringa primijećen je veliki broj infrastrukturnih projekata koji se realiziraju ili ugovaraju neposredno pred ili tijekom predizbornog perioda. Ukupno je u periodu monitoringa uočeno 175 slučajeva intenziviranja javnih radova čija vrijednost prelazi 200 milijuna KM od čega se skoro polovina odnosi na radove čiji je završetak planiran u pred izbore što dužnosnici često koriste kao povod za osobnu ili stranačku promociju.

Od prvog srpnja ove godine, kad je počeo monitoring predizbornih aktivnosti, TI BiH je ispratio 101 javni događaj u organizaciji ustanova i organa vlasti, te evidentirao 343 pojave koje se mogu protumačiti kao neka vrsta zloupotreba javnih resursa za političku promociju.

''Ovaj predizborni ciklus se izdvaja po učestalosti raspodjele različitih poticaja, subvencija i novca građanima i potencijalnim biračima, a ukupna izdvajanja raznim kategorijama stanovništva u po smatranom periodu prelazi 212 milijuna KM. Također je primjetan i trend povećanja plaća i primanja zaposlenih u javnom sektoru neposredno pred izbore to je prisutno na svim razinama vlasti u BiH'', objavio je TI BiH, koji podsjeća da javna sredstva i institucije nisu svojina političkih stranaka, te ih nitko nema pravo zloupotrebljavati na ovaj način, ali manjkavosti i nedorečenost postojećih zakona i nepostupanje nadležnih institucija to i dalje omogućavaju.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close