Novi Zakon o MIO

Zakon o PIO nije prva točka sjednice, Novalić poručio da se ne igra s umirovljenicima

Novi zakon o PIO neće biti prva točka dnevnog reda sjednice Zastupničkog doma
Vijesti / Politika | 21. 11. 2017. u 12:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Usprkos službenom prijedlogu, najavljeni novi federalni zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju neće biti prva točka dnevnog reda današnje izvanredne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, koja je u tijeku u Sarajevu. Njegov redoslijed još nije poznat budući da dnevni red dosad nije konačno utvrđen.

Nije prihvaćen prijedlog

Zastupnici nisu prihvatili ni prijedlog da taj zakon bude razmotren po hitnom postupku, kako je predlagala Federalna vlada.

Za Vladin prijedlog su glasovali zastupnici vladajućih Stranke demokratske akcije i bloka stranaka predvođenih Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH, ali ne i treći koalicijski partner u vlasti, Savez za bolju budućnost BiH, čiji su zastupnici bili protiv ili suzdržani, kao i članovi opozicijskih stranaka.

Po glasovanju o predloženoj proceduri zakona o MIO, Stranka demokratske akcije zatražila je pauzu u zasjedanju Doma, koja je u tijeku.


Umjesto zakona o MIO, prva točka dnevnog reda će biti prijedlog zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja, što je tražila zastupnica Stranke za BiH Azra Hadžiahmetović, a ostali članovi Doma odobrili značajnom većinom glasova (73 "za" i 2 "protiv").

U dosadašnjoj fazi sjednice, izglasana je još jedna tražena promjena dnevnog reda u odnosu na najavljeni. Prijedlog zakona o stečaju neće biti razmotren, što je tražio potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović.

Traženo povlačenje tog akta iz predloženog dnevnog reda obrazložio je riječima da se suštinski ne razlikuje od dosadašnjeg zakona o stečaju koji je Ustavni sud FBiH, nakon njegove apelacije, proglasio u međuvremenu neustavnim.

Novalić: Ne kockajte se sudbinom umirovljenika

Federalni premijer Fadil Novalić apelirao je zastupnicima da odbace politikantstvo i prihvate predloženi novi zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju na današnjoj izvanrednoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, koja je počela u Sarajevu.

Svi koji ne podrže zakon, najmoderniji te vrste u regiji, kako je rekao premijer novinarima uoči sjednice, ''kockaju se sa sudbinom 410.000 umirovljenika'' jer će doći do urušavanja mirovinskog fonda, dok novi zakon osigurava dugoročnu financijsku održivost i redovne isplate kroz trezor.

Na izradi novog zakona rađeno je tri godine uz sudjelovanje članova Saveza udruge umirovljenika u FBiH, koji su zadovoljni ponuđenim rješenjima, napomenuo je Novalić, zbog čega Vlada FBiH kao predlagač ne smije odustati od tog akta.

Premijer ističe da je ispunio obećanje dano umirovljenicima na početku mandata. Za 70 milijuna je smanjen zatečeni deficit u mirovinskom fondu, a isplata mirovina je redovita.

Međutim, od 2015. do danas, novih umirovljenik je oko 25.000, što je posljedica sadašnjih veoma neizbalansiranih zakonskih rješenja, napomenuo je.

Ako novopredloženi zakon ne bude usvojen, 410.000 ljudi će ostati bez primanja, zaključio je premijer Federacije.

Kopirati
Drag cursor here to close