Hitna sjednica Doma naroda PSBiH

Izetbegović: Teško je svima ugoditi

"Ako se sazove, onda zašto smo je sazvali, pravimo samo troškove, srpski izaslanici neće doći? Tako da je teško ugoditi. Naše je da pokušamo", kazao je Izetbegović.
Vijesti / Politika | 23. 11. 2021. u 12:27 Fena
Izetbegović: U ponedjeljak namjeravamo održati sjednicu Doma naroda PSBiH

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik predsjedavajućeg Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović izjavio je kako je ponedjeljak namjeravaju održati hitnu sjednicu tog doma u vezi sa stanjem u zemlji.

"Izaslanik Denis Bećirović je to tražio, uradit ćemo to u ponedjeljak", naveo je Izetbegović.

Narodu teško ugoditi

Upitan koliko je svrsishodno zakazivati sjednicu, ako izaslanici iz Kluba srpskog naroda neće doći, Izetbegović je kazao da "ako se ne sazove sjednica, onda se pitamo zašto je nismo sazvali, kako možemo trpjeti ovakvu situaciju da ne pokušamo da se osvrnemo na nju na najbitnijem mjestu, u Parlamentu".

"Ako se sazove, onda zašto smo je sazvali, pravimo samo troškove, srpski izaslanici neće doći? Tako da je teško ugoditi. Naše je da pokušamo, a mislim da bi njihovo bilo, ne samo pravo, nego i obveza da se odazovu i da kažu šta imaju na takvoj sjednici", kazao je Izetbegović.

Po njegovim riječima, stalno se i uporno inzistira na tome da se mora razgovarati.

"Sada sam bio na sastanku sa generalnom tajnicim OSCE-a Helgom Mariom Schmid. Nikola Špirić i Nebojša Radmanović su stalno ponavljali mantru da moramo da razgovaramo, da moramo da otvorimo unutarnji dijalog, kako to voli reći Špirić. Hajde da ga otvorimo, hajde da razgovaramo. Nedolazak na sjednicu nije to", zaključio je Bakir Izetbegović.

Upitan o troškovima u prethodnom periodu kada zbog blokade predstavnika iz entiteta Republika Srpska Dom naroda nije zasjedao, kazao je kako misli da troškovi nisu 'u fulu' da se manje troši, jer ima manje materijalnih troškova, putovanja i slično, "a plaće su takve kakve jesu".

Nije u redu

"Ja mislim da to nije u redu, primati takve plaće i nikada nisam ni primio takvu plaću. Što i koliko od nje dajem, to neću govoriti konkretno, najmanje jednu trećinu", naveo je Izetbegović.

Izaslanici u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović, Zlatko Miletić, Amir Fazlić, Munib Jusufović i Asim Sarajlić podnijeli su predsjedavajućem i zamjenicima predsjedavajućeg tog doma Draganu Čoviću, Nikoli Špirići i Bakiru Izetbegoviću zahtjev za sazivanje hitne sjednice Doma naroda državnog parlamenta.

Video: Zatraženo sazivanje hitne sjednice Doma naroda PSBiH

U zahtjevu se traži da predsjedavajući i Kolegij Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, najkasnije u roku od tri dana od dostavljanja ovog zahtjeva u parlamentarnu proceduru, sazovu hitnu sjednicu Doma naroda.

Potpisnici zahtjeva traže da se kao prva tačka dnevnog reda te sjednice razmatra "Informacija Kolegija Doma naroda PSBiH o razlozima blokade rada najvišeg zakonodavnog organa države Bosne i Hercegovine, s posebnim osvrtom na obrazloženje pravnog osnova blokiranja rada ovog državnog organa vlasti".

Kopirati
Drag cursor here to close